PSİKOLOG'UN YA DA TERAPİSTİN GÖREVİ DANIŞANI "AVUTMAK  DEĞİLDİR."


Terapi süreci zor ve sancılı bir süreçtir. Kişinin kendi gerçekliğiyle yüzleştiği ve davranışlarının sorumluluğunu alması gerektiği bir süreç.
Ancak malesef toplumumuzda terapiden beklenen bu değildir.


Terapiye " Rahatlamak için " gidilir gibi bir yanlış anlayış vardır.


Terapiye gitmekle Kuaför' e gitmeyi aynı kefeye koyan bir anlayışa sahip bireylerin terapiden bir fayda sağlaması elbette düşünülemez.


Özellikle çift terapisinde eşler kendileri hakkında duymak istemedikleri şeyle karşılaştığında hemen savunmaya geçmeyi ya da terapiyi sonlandırmayı tercih edebilmektedir.


Ya da bizden duyduğunu "Doğru anlamayıp " zihninde çarpıtarak değerlendirebilmektedir. Bu yüzden hoşunuza gitmeyen şeyler duyduğunuzda bununla yüzleşebilme cesareti göstermeniz, veyahut bu sorununuzu yine bizimle paylaşmanız ( arkadan konuşup şikayetlenmek yerine) daha anlamlı ve sağlıklı bir tutum olacaktır.


Terapi uzun vadeli bir süreçtir. Bu süreç kitap okumak değil eğitim almak değildir ya da tavsiye almaya indirgenmemelidir. Süreç içerisinde nasıl iyileştiğimizi gözlemlememiz kendiliğinden olur. Bildiğimiz ancak yapamadığımız şeylerin nasıl kendiliğinden olmaya başladığını görmeye başlarsınız. Ancak bu suçlamayı bırakıp kendine dönebilen  insanların varabileceği bir sonuçtur.


Terapide sonuçtan çok süreç odaklı olunur. Sonuca odaklandığınızda beklenti anksiyetesi süreci olumsuz etkiler ancak sürece odaklanmak hem bizi daha sakin kılar hem de o sonuca kendiliğinden ulaştırır.


Terapi sürecinde fark edeceğiniz en önemli gerçekliklerden biri " Kaygı frekansında " olduğumuzu görmektir. Bunu sadece fark etmekle kalmaz yavaş yavaş aşmaya başlarız. "Korkudan korktuğunuzu" gördüğünüzde ve bunların etkisinden nasıl kurtulacağınızı keşfetmeye başladığınızda gerçek huzur, mutluluk bize dokunmaya başlayacaktır. Ve bu geçici bir haz değil sürekli inşa edilen ve daha iyiye gidilecek olan bir yoldur. İnsan bu yolda kendini,zaaflarını ve  korkularını yönetebilmeye başlar. İşte o zaman hayatta karşılaştığımız çoğu şey bizi kolay kolay içinden çıkılmaz hale sokamaz.

 

PSİKOLOG FATMA ÇALIŞKAN