23 MADDE İLE E L A Z I Ğ

Elazığ'ın trafik kodu 23. Biz bu yazıda bu sayıda maddeye sığdırarak bu doğu ilimizi ele alacağız. Doğudan gelen Murat Suyu ile kuzeydoğudan gelen Karasu birleşerek bu ilin topraklarında Fırat olur. Günümüzde birleşme artık Keban Baraj Gölü'nde olmaktadır. Dicle'nin de kollarından biri yine Elazığ İlinden çıkar; Hazar Gölü'nün gideğeni olan Maden Suyu...

Elazığ ne tam Doğu ilidir; ne tam Orta Anadolu...İklim özellikleri açısından da yaşamağa uygunluk gösterir...Erzurum kadar soğuk değildir; Diyarbakır kadar da sıcak değildir...İdeal yaşama koşulları burada tam olarak kendini gösterir...

Doğal ve yapay gölleri, akarsuları yanında...Dağları, yaylaları, ovaları...

Sıcak, sevimli bir sözcüktür, bir tanım, bir nitelemedir Gagguş...Kardeş, arkadaş, ağa, ağabey...

Bu diyar, bu il , bu Elazığ anlatıla anlatıla bitmez. En iyisi yılın 4 mevsiminde gidip birer hafta yaşamalı...Tanımak için en iyi yol bu...

....................................

1. Harput, Mezre, Mamuretül Aziz, Elaziz, Elazık, Elazığ...Kentin ad değişimini öğrenelim.

2. Hazar Gölü kıyılarında gezip dolaşalım.Bir Elaziz türküsüyle müzik şöleni yaşayalım...

3. Masdar Dağına çıkalım. Doruklardan yöreyi izleyelim.

4. Keban Barajı'nı görelim, gezelim.Çayda Çıra oyununu izleyelim.

5. Kovancılar'a, Palu'ya gidip Murat Suyu'nu, Koyağını seyredelim.

6. Maden'e gidip bakır cevherinin nasıl işlendiğini, süreci izleyelim.

7. Karakoçana gidip bir aşevinde ballı, kaymaklı kahvaltı yapalım.

8. Harput'a gidip eski evleri, camileri, türbeleri görelim. 100 yıl önceki Harput ile günümüzdeki Harput'u kaşılaştıralım. İshak Sunguroğlu'nun eserlerinden yardım isteyelim.

9. Elazığ Arkeoloji Müzesi'ni ziyaret edelim.Höyüklerden çıkarılmış buluntuları izleyelim.Milat öncesi çağlların yaşayış düzenini öğrenelim.

10. Harput' a çıkıp, Buzluk Mağarasını gezelim.

11. Kent içinde Şıra Çarşısını, Şıra Pazarını gezelim. Esnafla söyleşilere katılmanın tadına varalım. Yayladan getirilmiş, ülkemizin en özgün süt ürünlerinin başında gelen Şavak peynirinden, tereyağından satın alalım.

12. Mevsiminde Oymapınar üzümünün tadına bakalım. Hatunbaldırı üzümünü tanıyalım.Sofralık, kuru...Öğrenelim.

13. Orcik şekeri satın alalım; eşe dosta armağan götürelim. Kıyıda köşede kalmış Buzbağ şaraplarından alıp ,yaşadığımız yere taşıyalım.

14. Üzüm pekmezi, dut pekmezi, cevizli sucuk alıp ,eşe dosta hediye edelim.

15. Keban Baraj Gölü kıyılarında oturup bir çardağa; balık yiyelim.

16. Hazar Gölü kıyılarında yüzelim, ısınmış kumlarda, deniz özlemini giderelim. Mevsiminde Kürk Suyu Koyağından gelmiş tadlı elmalardan alalım.

17.Cip Baraj Gölü Mesire Yeri'nde dinlenelim.

18. Komşu İlin Pertek İlçesine giden bir feribota binip göl keyfi yapalım.

19. Çemişgezek Feribotuna yolcu olup baraj gölü yolculuğunun tadını çıkaralım. Ağın beldesine gidip kumda nohutun leblebiye dönüşüm sürecini izleyelim, başka yerde örneği bulunmayan bu yöresel üründen alıp eşe dosta armağan verelim.

20. Keban'da Yusuf Ziya Paşa Camisini ziyaret edelim.Baskil'i gezip dolaşalım; kuru kayısı, çekirdek, kayısı pekmezi alalım.

21.Mevsiminde Kuyulu Köyü'nü gezip, tadına doyum olmaz çileğinden alalım.

22. Bir bağ evine konuk olup, yarenlik edelim.

23. Erzurum'dan sonra Doğu'nun ikinci üniversitesi olan ,adını ünlü ırmaktan alan Fırat Üniversitesi'ni ziyaret edip, fakülte fakülte gezip ilgililerden bilgi alalım.