AVANOS’TA BİR ŞİİR SAVAŞÇISI; FUAT ÇİFTÇİ

Dört şiir kitabım olmasına rağmen şiirle amatörce ilgilenirim. Kendimi şair falanda sandığım yoktur. Ankara Turhan Kitabevinde ilk kez gördüğüm “Şiiri Özlüyorum Dergisi”nin iç sayfasına baktığımda Fuat Çiftçi adını ve Avanos adresini gördüm.. Taşrada hele küçük sayılabilecek bir ilçe de sürekli dergi çıkartabilmek her babayiğidin harcı değildir. İşte Fuat Çiftçi 2003 Ağustosundan bu yana tam on yedi yıldır Şiiri Özlüyorum Dergisini yayınlamaktadır. 

10 Haziran 1970 Tarihinde Kırşehir Kaman ilçesinde dünyaya gelen Fuat Çiftçi,1982 den buyana Avanos ilçesinde yaşamaktadır. Öğretmen Şair merhum Hüseyin Çiftçi’nin oğludur. O da babası gibi öğretmenlik yapmaktadır. Uludağ Üniversitesi Fransız Dili ve Eğitimi Ana Bilim Dalı’ndan mezun. Şiire ilkokul yıllarında başlamıştır. Varlık, Şiiri Özlüyorum - Şiir gözü, Hürriyet Gösteri, Kitaplık, Akatalpa, Özgür Edebiyat, Yasakmeyve dergilerinde şiirleri ve şiir üzerine söyleşileri - yazıları yayımlanmıştır. Şiiri Özlüyorum Dergisinin sahipliğini ve editörlüğünü yapmaktadır. Şiiri Özlüyorum Dergisi Nevşehir’de bugüne kadar yayınlanan  ilk ve tek şiir dergisidir.

Çiftçi,1989 yılında Hey dergisi yılın ozanı ödülünü, 1990 yılında Nevşehir Gazeteciler Cemiyeti şiir üçüncülük ödülünü, “Ağrılı Renk” (2009) adlı şiir kitabıyla 2010 Behçet Aysan Şiir Ödülü’nü, Bursa Amatör Sanatçılar Derneği şiir yarışması mansiyonunu (1991), 1994-97 tarihleri arasında Uludağ Üniversitesince düzenlenen şiir yarışmalarında ikincilik, ve birincilik ödüllerini almıştır.

Kendisi ile telefonla konuşmamıza rağmen henüz yüz yüze tanışma olanağımız olamadı. Ancak sanal alemde izlediğim kadarıyla, şiire aşırı tutkun, şiiri yaşamının bir parçası yapmış, şiiri içselleştirmiş bir şair. Birde merhum şair babası Hüseyin Çiftçi’yi çok seviyor ve onun izinden gitmeye çabalıyor. Ayrıca taşrayı ve taşrada yaşayan şairleri hor gören ,aşağılayan metropol şairlerine bir gıcıklığı var. Onlarla adeta tek başına savaşıyor.

Fuat Çiftçi ve şiirleri konusunda ayrıca detaylı bir yazı yazmak ve inceleme yapmak gereklidir. Şiirin para kazandırmadığı bir ortamda taşrada, şirin ilçemiz Avanos’ta Şiiri Özlüyorum Dergisini tam on yedi yıldır aralıksız çıkaran Fuat Çiftçi’yi kutlamak gerekir.

Nevşehir Valiliği, Milli Eğitim Müdürlüğü ve tüm belediyelerimizin bu dergiyi abone olarak dergiyi yaşatmaları gerektiği açıktır. Hacı Bektaş-i Veli Üniversitesi rektörlüğü bu güzel dergiye abone mi bilmiyorum. Eğer abone değilse bu hatanın bağışlanabilecek bir tarafı olamaz. Şiiri Özlüyorum Dergisine nice yıllar diliyorum. Şair Fuat Çiftçi’yi kutluyorum.

ESERLERİ:

ŞİİR: Aynada Arbede (2005), Ağrılı Renk (2009), Kumaş Atlar (2012), Uçurum Beyanı (2015).Elem Uğultusu(2017) Emek Şövalyesi(Şiirsel öyküler 2020)

DENEME-ELEŞTİRİ: Bağımlılık-Şiir (Manifesto, 2008), Hilesiz Vesika (2010), Kabuğunun Çıbanı / İkinci Yeni’nin Kültürleri ya da İmge Sosyolojisi Oluşturmak (2014), Bir Sürekli Hüseyin Çiftçi-Hüseyin Çiftçi’ye 70. Yaş Armağanı (2015). İliksiz Ayna(2018)

SEÇKİ-YILLIK: Poetik-A (2010), Yıllıklar Yıllığı (2010), Kırıklar Atlası (2011).

GÜNLÜK: Dikkatin Kemikleri (2012).

ÇEVİRİ: Kırmızı Açlık (René Char’dan, 2015).

Yararlanılan Kaynaklar:

-Hüseyin Peker ; Aynada Arbede Cumhuriyet Kitap, 7 Nisan 2005.

-Baki Asiltürk ; Denedim Bütün Sözcükleri, Virgül dergisi, 1 Ocak 2007.

-Koray Feyiz  ; Şiir ve Letrizm,Cumhuriyet Kitap, 22 Kasım 2012.