BİR KÖY ODASININ ÖYKÜSÜ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

18 YY sonlarıdır. Nevşehir henüz Niğde iline bağlı bir kaza Acıgöl nahiye merkezidir. Kozluca ise Nevşehir’e bağlı bir köydür. Köylüler kendilerinden önceki insanların yaşadığı mağaralara tahminin 1840/1850 yılları arasında yerleşerek daha sonra da ahır ve tandır evi yaparak yaşamlarını sürdürmektedirler.

Köy muhtarlığı köyün kurucusu olan Aşık Memiş torunu, Kavas oğlu Abdullah ağa uhdesin-dedir. Kaymakam ve köylüler seçim olmaksızın Abdullah Ağa’nın(ailesi o öldükten sonra Güçlü soyadını almıştır)muhtarlığa devam etmesini istemektedir.

Kozluca Köyü ile Sıvasa ve Taşdeller arasında ŞAHNA ismiyle bilinen bir mağara vardır. Kanun kaçakları, asker kaçakları ve düşmanından kaçanlar özellikle kış aylarında bu mağaraya sığınmaktadırlar. Şahna da “Deli Balta” diye çevrede tanımlanan bir kaçkın vardır. Bu kaçkın kanun kaçağı değil ,kanlısından kaçan kişidir. Jandarma Komutanı da kendisini tanımakta koruyup kollamaktadır. Deli Balta zengin birisidir. Ara da sıra ada Sıvasa, Taşdeller ve Kozluca Köyüne gelerek yiyecek içecekte almaktadır. Abdullah Ağa kendisine çokça gıda yardımı yapmıştır. Bu nedenle Deli Balta,jandarma Komutanına da söyleyerek Abdullah Ağa’ya köylülerinde katkısı ile bir oda yaptırır. Bu oda Kozluca Köyünün ilk köy odasıdır.

(Elektrik direğinin hemen arkasındaki tek katlı oda)

Bu oda uzun süre köy odası ve muhtarlık olarak kullanılmış köye gelen tüm konuklar bu odada ağırlanmıştır. Köye gelen her devlet memuru mutlaka bu odaya uğramış, jandarma karakol komutanları, halk eğitimci Hidayet bey de konuklar arasındadır. Nevşehir milletvekili olarak görev yapan Mehmet Elkatmış’ın babası ,köyde “Narlı Hoca” diye bilinen saygın fahri imam da her ramazan ayında bu oda da köy imamı olarak ağırlanmıştır.

Abdullah Ağa’nın vefatından sonra bu oda oğlu Hasan Ağa’ya (Güçlü) geçmiş Hasan Ağa da bu odanın geleneklerini hem de muhtar olarak uzun süre sürdürmüştür.

(Hasan Güçlü)

Kışın köylerde kahvehane olmadığından köyün erkeklerinin toplandığı ,sohbet ettiği bir oda olarak uzun süre kullanılmıştır. Köye hayvanları ile seyyar satıcı olarak gelen çerçiler de bu odanın konukları arasındadır.

19 YY ortalarında köyde odalar çoğalmaya başlamış ve her ailenin bir odası olmuştur.

Bu tarihi ilk köy odası da ne yazık ki yeni yapılan odalar arasında kullanılır olma özelliğini yitirdiğinden kaderine terk edilmiştir.