DUAYEN BİR MALİ MÜŞAVİR TURAN VELDET VELİDEDEOĞLU

Dr. Faruk GÜÇLÜ

Bazı insanlar vardır çok kısa bir süre önce tanışmış olmanıza rağmen sanki uzun yıllardır yakın arkadaş gibi hissedersiniz kendinizi Turan hoca da böyle bir dost idi. Sıcak kanlı duygusal tam bir bilim adamı karakteri taşıyan aydın bir insandı. Onu kaybedeli tam 27 yıl olmuş ne çabuk geçiyor zaman.

Turan Veldet Velidedeoğlu Çorumlu Velidedeoğlu ailesinin yetişmiş bir ferdidir. Uzun süre Eskişehir İktisadi Ticari İlimler Akademisi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmış, 13 Ocak 1990/16 Haziran 1990 arasında Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Kurucu Başkanlığı yapmıştır.

Ankara SMMM Odası Başkanı Ali Şahin Sekreter Naci Alkan ve sayman Turgut Bahadır’a Turan Veldet Velidedeoğlu adına bir makale yarışması düzenlenmesini önerdiğimde hemen kabul gördü ve üç yıl arka arkaya bu yarışma düzenlendi. Ne yazık ki son iki yıldır bu yarışma yapılmıyor.

30 Yılında Türkiye Şeker Sanayi isimli bir kitabı da bulunmaktadır.(Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. Yayını 1958)

Sayın Velidedeoğlu’nun Şeker Sanayine ilişkin çalışması, bilimsel anlamda yayınlanmış ilk ciddi çalışmalardan birisidir.

Mezatta satılan Şeker Sanayine ilişkin bir mektubu

1982-1988 dönemlerinde Yüksek Ticaretliler Derneği Ankara Şube başkanlığını yapmış olan Turan Veldet Velidedeoğlu, 16 Haziran 1990 ile 10 Haziran 1192 arasında da Ankara SMMM odası yönetim kurulu üyesi olarak görev yapmıştır.

20 Ocak 1995 tarihinde vefat etmiştir.

İyi insanlar hayırla yad edilirler.