Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından geleneksel olarak düzenlenen Nevruz kutlama etkinlikleri yoğun katılım ve coşku içerisinde yapıldı. 

NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi, Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü ve NEVÜ Halkbilimi Kulübü iş birliğinde “Türk Dünyasında Nevruz ve Dede Korkut” programı düzenlendi. NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Damat İbrahim Paşa Salonu’nda düzenlenen programa; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat, Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Ekici, Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İsmail Küçük, üniversitenin akademik ve idari personeli, yurt içinden ve yurt dışından davetliler ile öğrenciler katıldı.

Program NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Türk Halkbilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Adem Öger’in açılış konuşmalarıyla başladı.

Nevruz’un coğrafi ve kültürel tanımından başlayarak Nevruz Bayramı’nın Türk Dünyasındaki örnek uygulamalarına değinen ve Türklerde Nevruz’dan başlayan bir halk takvimi oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Adem Öger,  21 Mart gününün Türkler tarafından yılbaşı olarak kabul edildiğini söyledi. Türkiye Cumhuriyeti’nden başlayarak Nevruz’un Türk toplulukları arasında “Noruz, Navrız, Sultan Nevruz, Yeni Gün, Ulusun Ulu Günü… gibi çeşitli isimlerle anılmakta olduğunu ifade eden Prof. Dr. Adem Öger, Nevruz’un Türk Kültüründe derin izlere sahip olduğunun altını çizdi.

Aynı zamanda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras İhtisas Komitesi Üyesi olan Pof. Dr. Adem Öger, Nevruz Bayramı’nın 2009 yılında UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Mirası listesine dahil edildiğini hatırlatarak Nevruz’un bereketi, bolluğu, barışı, kardeşliği temsil ettiğinin altını çizdi.

“Dedem Korkut”  Soylamaları

Korkut atamıza, onun hikayelerini yüzyıllardır aktarmaya devam eden “Dedem Korkut” hikayesi NEVÜ Türk Halk Bölümü öğrencilerinden Orhan Tosun’un icrasıyla gerçekleştirildi.

NEVÜ Halkbilimi Kulübü Semah Topluluğu’ndan “Semah” İcrası

NEVÜ Halk Bilimi Kulübü Semah Topluluğu,  Yöremizin ulusal envanterinde de kayıtlı olan ve 2009 yılında UNESCO tarafından “Alevi-Bektaşi Ritüeli Semah” adıyla “İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi”ne kaydedilen unsurumuzu koruma ve yaşatma adına bereket ve yenilenmenin de bir simgesi olan semah icrasını gerçekleştirdi. 

NEVÜ’lü Türk Dünyası Öğrencilerinden Nevruz Selamı

Nevruz kutlamaları kapsamında Türk Dünyasından gelen ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de eğitim öğren uluslararası öğrenciler geleneksel kıyafetleriyle sahne alarak, katılımcıları kendi dillerinde selamladılar.

NEVÜ’lü Öğrenciden Dombra

NEVÜ’de eğitim gören Afganistan Özbeklerinden Mehmet Nadir sahne alarak, Orta Asya steplerinin ve bozkır kültürünün nağmelerini günümüze taşıyan çalgılardan biri olan dombra icrasında bulundu.

Türk Dünyasından Halk Dansı Gösterileri Büyük İlgi Gördü

Program kapsamında kendi geleneksel kıyafetleriyle sahneye çıkan NEVÜ’lü uluslararası öğrencilerin; Kazak Halk Dansı, Kırgız Halk Dansı, Kırgız Halk Dansı, Uygur Halk Dansı ve NEVÜ Halkbilimi Kulübü Halk Dansları Topluluğu’nun Zeybek oyunu gösterileri katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Vali İnci Sezer Becel ve Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’den Plaket

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen program sonunda Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Türk Dünyasında Nevruz ve Dede Korkut” programını hazırlayan ve destek veren NEVÜ Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Türk Halkbilimi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Adem Öger, Kayseri Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü İsmail Küçük başta olmak üzere emeği geçen tüm öğrencilere teşekkür ederek plaketlerini verdi.

Nevruz Ateşi ve Örste Demir Dövme

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, protokol üyeleri ve katılımcılar daha sonra kutlamaların devam edeceği NEVÜ Tafana Aşçılık ve Uygulama Tesisleri önünde bulunan alana geçti.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve protokol üyeleri  katılımcılar ile birlikte Nevruz ateşini yakarak örste demir dövdü.

Özbek Pilavı İkram Edildi

Etkinlik sonunda  NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve görevliler tarafından katılımcılara geleneksel olarak hazırlanan ‘Özbek Pilavı’ ikramında bulunulurken, öğrencilerde çalınan müzik eşliğinde doyasıya eğlendiler.

Ayrıca NEVÜ Gökbörü Okçuluk Kulübü tarafından hazırlanan standı ziyaret ederek bilgi alan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ok atışı yaptı.