Aydın Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları kurucusu Cengiz Altıntaş, özel okulların zor günlerden geçtiğini söyledi.

Yüzde 65’lik zam oranının, artan maliyetler karşısında çok düşük kaldığını belirten Altıntaş, "Aydın’da mevcut özel eğitim kurumlarının yüzde 90’ı ticari olarak battı. Eylül’de çok sayıda vatandaşın mağdur olacak" dedi.

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, özel eğitim kurumlarındaki eğitim-öğretim bedellerine yüzde 65’lik bir zam geleceğini açıklamıştı. Veliler bu orana itiraz ederken, özel eğitim kurumu sahipleri isi yapılan zammı yetersiz buluyor.

Aydın’daki özel okulların yüzde 90’ının ticari olarak battığını, eylül ayında çok sayıda vatandaşın, kapanan özel okullar önünde büyük kalabalıklar oluşturacağını savunan Altıntaş, velilerin dolandırılmamaları için, 80 bin liranın altında eğitim-öğretim ücreti teklifi veren okullardan uzak durmasını tavsiye etti.

ÖZEL OKUL BİTTİ

Resmi rakamlara göre, son 2 yılda maliyetlerinin yüzde 300 arttığını söyleyen Altıntaş, “2 yıl Türkiye’de neler oldu? Resmi kaynaklardan artış oranları aldım. Bu rakamlar, resmi veriler. Aralık 2020’den Aralık 2022’ye kadar elektrik yüzde 350.56, su yüzde 224.6, kırtasiye yüzde 383.30, kartuş ve toner yüzde 132 artmış. Brüt asgari ücret, Temmuz 2021’den, Ocak 2023’e yüzde 179.75 artmış. Biz 1.5 yıllık sözleşme yapıyoruz. Tarihler o yüzden böyle. 2021-2022 eğitim öğretim döneminde yüzde 39, öbür yıl yüzde 63, bu yıl da yüzde 62 zarar ediyoruz. Bunlar resmi veriler. Yani bizim giderimizde minimum yüzde 300’lük bir artış var. Sana yüzde 36 zam yapacaksın dediler ve yüzde 300 senin giderine zam yaptılar. Hangi sektörde yüzde 270’lik kar var? Böyle bir şey olma şansı var mı? Yüzde 5 ila 10 arası karla çalışan bir sektör yüzde 270’lik bir zarara sokulduğunda ne yapacak? Herkes bitti şu anda. Özel okul sektörü net olarak bitti. 2 yıl içinde, pandemiden sonraki yaşanan süreçte Aydın’da özel okul sektörü bitti” ifadelerini kullandı.

ELLERİMİZ BAĞLI

Aydın Bahçeşehir Koleji ve Uğur Okulları kurucusu Cengiz Altıntaş, zam oranı belirlenirken, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki okul ücretlerinin baz alınmasına de tepki gösterdi.

AYDIN'DA EĞİTİM UCUZ

Altıntaş, “Aydın, Türkiye’de hemen hemen en ucuz eğitim yapılan şehir. Üzüldüğümüz taraf şu, İstanbul, Ankara ve İzmir’deki birkaç okul örnek gösterilerek, 500 bin lira alıyor adam bu ne olacak deniyor. Ama bizde adam 30 bin lira alıyor. Aynı asgari ücreti kullanıyoruz, aynı elektriği, suyu, peçeteyi kullanıyoruz. Aramızda yüz kat fark var. İşte değerlendirme böyle yapılıyor. Bazı şeyleri sınırlandırırken bir şeyi düşünmek lazım. Ben buna sınır koyuyorum, o zaman bunun giderlerine de bir sınır koymam lazım. Bizim özel okullarda 2 yıldır yaşadığımız olay şu. Biz, ellerimiz bağlı halde boks maçına çıkıyoruz. Ve ondan sonra siz neden yeniliyorsunuz diyecekler bize. Bu sene ise yüzde 65 zam yapacaksın dediler. Bugünden itibaren hiçbir şeye zam gelmezse yüzde 200 daha zarardayım. Buna bir sektörün dayanma şansı var mı? Ya benim para basma makinesiyle para basmam lazım ya da başka bir iş yapmam lazım” diye konuştu.

YEMEK FİYATI

Özel okulların mevcut koşullarla mücadele etmesinin imkansız olduğunu söyleyen Altıntaş, “Nasıl mücadele edebiliriz? Ben bütün okullar adına konuşuyorum. Memura yüzde 100’ün üzerinde zam yapıldı. Hizmet sektöründe bir şey alacaksın ki karşılığını verebilirsin. İstedikleri şu, hiçbir şey alma ama bize hizmet ver. Ya bir kahvenin 40 lira, çorbanın 60 lira olduğu bir yerde, bütün okullar toplandık ama yemek ücretini açıklayamadık. Bütün okullar toplandık ama yemek fiyatını ne vereceğimizi kimse bilemedi. Biz de Ağustos’ta açıklamaya karar verdik. Şu anda birisi bana domatesin, pirincin, patlıcanın kaç lira olacağının garantisini versin, eğer haricinde bir artış olursa karşılamayı da vaat ediyorum desin, biz fiyat açıklayalım. Var mı böyle bir taahhütte bulunabilecek? Biz 1 yıl sonranın gıda fiyatını bilmeden bugün açıklarsak bir sahtecilik yapmış olmaz mıyız? Müneccim miyiz biz?” diye sordu.

DEVLET KARAR VERSİN

Devletin, özel okulları hem devlet okulu statüsünde saydığı hem de devlet okulu muamelesi yapmadığını söyleyen Altıntaş, “İşine geldiği zaman, ücretsiz öğrenci gönderirken sen devlet okulusun diyor, ama elektrik ve suya gelince sen hayır ticarethanesin diyor. Devlet bana desin, ben gerçekten devletin okulu muyum, yoksa değil miyim? Eğer ona bağlıysam bana devlet okulu muamelesi yapsın” dedi.

VELİLER NE YAPACAK?

Önümüzdeki Eylül ayında, özel okulların önünde yığılmış veliler göreceğimizi söyleyen Altıntaş, “Veliler parasını ödemiş ama okul patronu ortada yok. Bu Türkiye’de yüzlerce kez yaşanacak. Bu öğretmen işsiz kalacak, bu veliler de boşta kalacak. Ve velilerin parası da alınmış olacak. Milyonlarca insan bundan olumsuz olarak etkilenmiş olacak. Mecburen marka okullar, markasını korumak için buna katlanacak. Ben Cengiz Altıntaş olarak burada olmayabilirim ama yarın Enver Yücel gelir, kime ne borcum varsa öder. Kendi markasını buradaki rakam için riske atmaz. Ama yalnız başına olan bir işletme varsa bitti. Kimden hesap soracaksınız? Velilerin anlamadığı şey şu. Daha ucuz fiyata giderken eğitim alamaz hale gelecekler Eylül’de. Maliye ve bankalar okulları kilitleyecek, hiç kimse alacağını alamayacak. Eylül’de özel okullar bu durumda olacak. Eğitim öğretim devam edemeyecek” ifadelerini kullandı.

AYDINLILARA KRİTİK UYARI

Aydın’da, 80 bin liranın altında eğitim-öğretim fiyatı veren okullardan velilerin uzak durması gerektiğini dile getiren Cengiz Altıntaş, “Velilerimiz, oraya öğrencisini vermesin. 80 bin liranın altı maliyeti kurtarmıyor. Bu maliyete kira da dahil değil. 80 bin liranın altında bir fiyat veren okul varsa, bilin ki orada eğitim yapılmayacak. Size şimdiden yemek fiyatı veren varsa bilin ki dolandırıcılık yapıyor. Asgari ücret 2 bin 800 lirayken biz 40 bin lira açıklamıştık. Asgari ücretin 15 katıydı. Şimdi asgari ücret 8 bin 500 lira oldu. Aynı oranda bir artış yapsak şu anda eğitim öğretim ücretinin 120 bin liranın üzerinde olması gerekiyor. Veliler bunu düşünmüyor. Yüzde 65 zam mı olur diyorlar. Her şeyin fiyatı 3-4 katına çıkmış ama yüzde 65 zamma çok deniyor. Eylül’de okul açılacak diye çok bekleyecekler” şeklinde konuştu.

Kaynak: mansetaydin.com

Röportaaj/Muhabir: İsmail Gürel