Göçmen kuşların konaklama ve geçiş güzergahında yer alan Anadolu toprakları, yüzlerce yıldır leyleklere güvenli mola merkezi oluyor.

Leylekler, özellikle Türk toplumunda en çok sevilen hayvanlardan biri. Öyle ki, leyleği havada görenlerin o yıl çok seyehat edeceğine, bereket getireceğine, evinin çatısına leylek konanların da yakın zamanda ev sahibi olacağına dair inanışlar bile mevcut. 

Nevşehir'in taşı toprağı 'leylek' oldu...

Son yılların en çok yağış alan kış ve bereketli geçen bahar ayı ile birlikte bu sene Nevşehir il geneli çok sayıda leyleklere ev sahipliği yapıyor.

Bazı leylekler kendilerine elektrik direkleri ve evlerin çatısında yeni yuvalar yaparken, bazıları ise geçmiş yıllardan kalma hazır yuvalarına döndü. 

Öyleki bazı köylere yıllar sonra yeniden yerleşen leylekler köy sakinlerinide oldukça mutlu ediyor. 

Nevşehir il genelinde özellikle köylerinde leylekler yuvalarını elektirik direklerine yapmayı tercih ediyor.

Avrupa'dan yola çıkıp Anadolu topraklarına sürüler halinde göçen leylekler, kendileri için belirledikleri uygun noktalarda, ilkbahar ve yaz aylarında konaklayarak yavruluyor.

Türk halk kültüründe, Leyleklerin bir bölgede uzun süre kalması, orada bolluk olacağı anlamına geliyor...

Nevşehir yöresinde Leylek hakkında bir çok inanış vardır Öyle ki, Leylek bacalara veya evin yakın bir yerine yuva yaparsa o evin kötülüklerden koruduğuna inanılır, Diğer taraftan tabiatta bulunan zararlıları temizleyerek bereketi getirdiğine inanılır. leyleği havada görenlerin o yıl çok seyehat edeceğine, evinin çatısına leylek konanların da yakın zamanda ev sahibi olacağına dair inancı yaygındır.

Leyleklerin her yıl aynı yuvaya dönmeleri, Türklerin önem verdiği veçhile- tek eşli yaşamaları, yavrularını uzun süre yuvada özenle beslemeleri, ailelerinin yaşlı bireyleri ile yakından ilgilenmeleri, onlara yiyecek temin etmeleri, insanla iç içe olarak evin bacasında yaşamaları Nevşehir yöresinde Leyleklere karşı her zaman bir saygı uyandırmıştır. “Leylek, baharı müjdeler. Güzün uzak diyarlara gidişlerinin ardından yüz yirmi gün sonra yuvalarına dönerler. O zaman bahar gelmiş demektir. Leylek güzün sıcak topraklara gittiğinden ona Nevşehir yöresinde “Hacı Leylek’te denilmektedir,

Leyleğin eşi ölürse çiftleşmediği; evini bozmanın felaket getireceği yaygın inanışlardandır. Evin üstüne yapılan yuva yıkılmaz, Leyleğin her yıl üç ya da dört yavrusu olur, birini kurban eder” Leyleğin yavrularından birini yuvadan düşürmesi, yavrularından birisini Allah’a kurban ettiği inancını doğurmuştur. Gelişi sevinç, gidişi hüzün olan Leyleklerin güzün göçe hazırlanırken sergiledikleri veda törenleri yöre halkınıda üzmektedir. Leyleklerin birbirlerine yardım etmesi ve yiyeceğini etrafındaki diğer leyleklerle paylaşması Yardım, ihtiyacı olan herkese, kim olursa olsun yapılmalıdır. İhtiyaç anında karşımızdaki kişinin bizim gibi olup olmadığına veya onu sevip sevmediğimize bakmaksızın yardım elininin uzatılması anlamında algılanmaktadır.

Ayrıca leylek ve turna gibi kuşların Türk mitolojisindeki anlam ve yeride büyüktür. Nemli, rutubetli toprak ve verimlilikle bağlantılı tek ayağı üzerinde duran kuşları su ile yerin (gökle yer-sularının) hükümdarı, verimlilik ve bereketin dişi soylu iyesi olarak nitelendirilmekte, söz konusu kuşların (leylek, turna, vb.) hayat veren âlem/dünya ağacıyla olan bağlantılarına dikkat çekilmektedir. Hayat ağacı (âlem ağacı) ve leylek arasında doğrudan bir bağlantı vardır. Türk mitolojisinin ağaçtan doğan çocuklarıyla leyleğin getirdiği çocuklar, aynı algılamanın ürünleridirler. Leylek ve Nazar Tanrı tarafından çocukları korumak üzere görevlendirildiğine inanılan ana-kuş/Umay/Ayısıt ve onun günümüzdeki sembolü olan leylek kut taşımakta ve nazardan korumaktadır. Baharın müjdecisi ve bereket getiricisi olan leylek, Türkistan ve Anadolu Türkleri açısından tabiatın yeniden dirilişiyle bebeklerin dünyaya gelişini simgelemektedir.

Bereketin simgesi leylekler Nevşehir köylerine yıllar sonra geri döndü! 

-Leylekler göçmen kuşlardır.

-Tek eşli kuşlara aittirler. Ömür boyu bir çift seçerler. Çiftlerden biri ölürse diğeride ölene kadar başka eş kabul etmezler.

-Leylek dişi ve erkek çift yavrularını birlikte büyütürler. Ebeveynler sırayla yumurtaların üzerine otururlar.

-Ömürleri 20 veya 22 yıldır.

-Leylekler birçok kuş türü gibi ötemezler.Çığlık atabilirler.

-Leyleklerin bir diğer özelliği de "temizlik"tir. 

-Genellikle kurbağa,balık,küçük sürüngenler,kabuklular ve böceklerle beslenirler.

“LEYLEKLERİN GELMESİNE HEPİMİZ ÇOK SEVİNDİK”

Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyünde yıllardır yuva yapmayan leylekler, bu yıl köylüler tarafından kendileri için hazırlanan elektrik direğine yuvalarını kurdu.  Halk arasında bereketi temsil eden leylekler, yuvalarına dönüşleriyle Akpınar'da köy ahalisini yeniden çok sevindirdi.

Köydeki vatandaşların özel ilgi gösterip sevinçle karşıladığı bereketin simgesi Leylekleri en iyi şekilde koruyarak büyümesi için çaba gösterdiklerini söyleyen, Akpınar köyü Muhtarı Minnet Abdioğlu köylerinin daimi misafirleri leyleklerin yuva yapımına yardımcı olduklarını ve Vefa destek ekibi olarak tüm hayvanlarında yanında olduklarını söyledi.

www.fibhaber.com olarak doğa dostu, başta Akpınar köyü Muhtarı Minnet Abdioğlu olmak üzere emeği geçen tüm Akpınar köyü sakinlerine bu duyarlı davranışlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Nevşehir'in Kozaklı ilçesine bağlı Akpınar köyü ile Gülşehir (Yeşilyurt) Sığırlı köyünden leyleklerin yuvasından görüntüler;