Nevşehir JAKEM bünyesindeki arama ve kurtarma köpekleri, başta deprem, heyelan ve sel gibi olası afet durumlarında görev yapmak üzere özel olarak eğitiliyor.

Nevşehir JAKEM'in depremde hayat kurtaran can dostu köpekleri göreve hazır...

1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla, Nevşehir JAKEM’de özel olarak hazırlanan mini tatbikatta arama kurtarma köpekleri tüm hünerlerini sergiledi.

Hazırlanan senaryo gereği, JAKEM'in arama kurtarma köpeği depremde enkaz altında kalan bir sivil vatandaşın yerini tespit etti. Enkaz altındaki vatandaş, ekipler tarafından bulunduğu yerden kurtarıldı. 

Deprem bölgelerinde görev yapan Nevşehir Jandarma Arama Kurtarma (JAK) personeli ve dedektör köpekleri ile yapılan mini tatbikat nefes kesti.

Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanı J.Albay Ercan Altın, depremde hayat kurtaran can dostları köpeklerin nasıl eğitildiğini ve yaşanan süreci anlattı.

Nevşehir JAKEM'in altın burunlu kahraman köpekleri böyle eğitiliyor.

Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanı J.Albay Ercan Altın, Öncelikle Jandarma teşkilatının gururu, Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığına hoş geldiniz. Sizleri burada ağırlamaktan dolayı memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim.

Jandarma Genel Komutanlığının sorumluluk sahasında huzur ve güvenin sağlanması için emniyet ve asayiş hizmetlerine ve terörle mücadele harekâtına katkı sağlamak maksadıyla, görev yapan (11) farklı branştaki köpek ve kullanıcılarının eğitimleri JAKEM Komutanlığında yapılmaktadır.

JAKEM K.lığında Arama Kurtarma branşında hangi köpek ırklarını kullanıyorsunuz? 

Komutanlığımızda halen Alman Çoban Köpeği, Belçika Malinois, Labrador Retriever, Golden Retriever, Alman Pointer ırklarında köpek üretilmekte, görev köpeği olarak eğitilmekte ve kullanılmaktadır.

Ayrıca; Emniyet ve asayiş hizmetlerinde yerli ırk köpeklerin görev köpeği olarak kullanılabilmesi maksadıyla yapılan AR-GE çalışmalarında; Mersin Tarsus Çatalburun köpeği yetiştirilerek kullanılmaya başlanılmış, Trabzon Zerdava, Kars Çoban, Sivas Kangal, Aksaray Malaklısı, Türk Tazısı ve Zağar (Kopay) gibi yerli ırk köpeklerin eğitim çalışmaları devam etmektedir.

 JAKEM Komutanlığında hangi branşlarda köpek eğitimi icra etmektesiniz? 

Komutanlığımızda Arama Kurtarma, Asayiş, Bomba Arama, Erzak Tespit, İz Takip, Kadavra Arama, Mayın Arama, Operasyon, Uyuşturucu Madde Arama, Tütün Tespit ve Yangın Tespit branşları olmak üzere toplam (11) farklı branşta Köpek Eğitimi icra edilmektedir." dedi.
 

Nevşehir JAKEM Komutanı J.Albay Ercan Altın, Bu vesile ile JAKEM K.lığı olarak yayınlarınızda bize yer ayırdığınız için teşekkür ederiz. Jandarma Genel Komutanlığının ihtiyaçlarını karşılamak maksadıyla, köpek ve kullanıcılarının mülkî görevler kapsamında, emniyet ve asayiş görevlerine yönelik olarak yetiştirilmesine devam edilecektir. 
Bu görevimizi, tüm personelimiz ile birlikte, huzur ve güven ortamında daha ileri ve daha iyi seviyeye ulaştırma gayret, azim ve kararlılığında görevimizi yapmaya devam edeceğiz.

Komutanım Arama Kurtarma köpeklerini niçin kullanıyoruz?

Köpekler; insanlığın tarihi gelişimi içerisinde ilk evcilleşen ve insana en yakın canlı olarak kabul gören varlıklardır. Onları insanlar için vazgeçilmez yapan sadakatleri olmuştur. Evlerin veya hayvan sürülerinin etrafında beklemek ve tehlikeyi sezdiğinde havlayarak sahibini ikaz etmek, insan yaşantısındaki ilk görevleri olmuştur.

Köpekler aynı zamanda yaratılış olarak da muhteşem özellikler taşımaktadır. İnsana göre (55) kat daha iyi koklama, (5) kat daha iyi görme, (8) kat daha iyi duyma gibi özellikleri mevcuttur. Doğuştan gelen bu yetenekleri, zaman içerisinde onları, sadece bekçi köpeği olmanın ötesinde, insan hayatını her alanda kolaylaştıran ve insanlığın gelişimine katkı sağlayan bir unsur yapmıştır.

Arama Kurtarma Köpekleri; deprem, çığ, sel gibi doğal afetler ile bina çökmesi, enkaz altında kalma gibi doğal olmayan afetlerde canlı insanları arayıp bulmak, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti ile mücadele kapsamında uçak, gemi, tır gibi araçlarda saklanmış kaçak şahısların yerini tespit etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Arama Kurtarma Köpeklerinin Eğitimi nasıl yapılmaktadır? 

Eğitimlerimiz, (20) hafta süreli ve (800) ders saati olarak icra edilmektedir. Eğitimlerimize kullanıcısı ile köpeğin uyum sağlama süreci ile başlanmakta, ilk olarak itaat eğitimi, müteakibinde ise havlama kutuları içerisinde saklanmış olan canlı insan kokusunu tanıtma eğitimleri yapılarak devam edilmektedir.

Arama eğitimleri, öncelikle birlik içerisinde havlama kutuları, betonarme enkaz, toprak altı ve açık arazi kesimlerinde yapılmaktadır. Daha sonra köpeklerin karşılaşılabilecekleri arazi arızalarına göre, birlik dışarısında da kentsel dönüşüm alanlarındaki betonarme enkazlar ile açık arazi kesimlerinde; insan ve taşıtların yani trafiğin yoğun olarak bulunduğu gerçek ortamlarda daeğitimlerimiz pekiştirilmektedir. 

Ayrıca kar ve çığı altında canlı insan aramaile, sel baskını ve toprak kayması gibi olaylarda arama kurtarma eğitimleri de icra edilmektedir.