Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformu geçtiğimiz günlerde yapılan bilirkişi incelemesi raporuyla ilgili kamuoyuna bilgi vermişti. Açıklamada Moloz Bazalt Ocağı ve Maden Arama Projesi ile ilgili proje tanıtım dosyasındaki belirlenen riskler ve önlemlerin yeterli olmayacağı, çevre biyolojisi açısından “ÇED gerekli değildir” kararının iptalinin gerekli olduğu belirtilmişti.

Bilrkişi Raporunda  “ÇED gerekli değildir” kararının iptalinin gerekli olduğu belirtilince maden şirketi bilirkişi raporuna itiraz etti.

Karaburç Köyü Doğayı Koruma ve Geliştirme Platformundan konuyla ilgili yapılan son bilgilendirme şu şekilde;

MADEN ŞİRKETİ BÜYÜK SIKINTIDA! BİLİRKİŞİ RAPORUNA İTİRAZ ETTİLER.

”Develi Bazalt şirketi tarafından Bilirkişi Raporu’na itiraz dilekçesi mahkemeye sunuldu. Dileçeklerinde “Bilirkişi raporunda hedeflenen amacın çevreyi korumak olmayıp, işletme faaliyetini durdurmak ve ilerlemesini engellemek olma ihtimali mevcuttur.” ifadeleri dikkat çekmektedir. Şirket avukatı yeni bilirkişi heyeti görevlendirilerek yeni rapor aldırılmasını talep etmiştir.

Dilekçede iddia edilen; “bazalt tozlarının tarım arazilere ulaşmadığı, ulaşsa bile zirai anlamda bazalt tozunun zararı değil bölge tarımına katkı sağlayacağı ve üretimi artıracağı” ifadeleri gerçek anlamda yazıktır, skandaldır, akılla dalga geçmektir!

Bilirkişiler raporlarında maden projesinin “tarımsal ve hayvansal üretimde geriye dönüşümü imkânsiz zararlar doğuracağını” ve “proje kapsamında alınacak hiçbir önlemin çevresel etki yönünden yeterli olamayacağı”nı kanaat ve tespitlerinde bilimsel olarak ortaya koymuşlardı.

Ayrıca maden şirketi dilekçesinde bilirkişi raporunun “…madenin ilerlemesini engellemek…..” ihtimali olduğundan bahsetmektedir. Tehlikenin farkında mısınız? Şirket madenin ilerlemesinden, genişletilmesinden bahsetmektedir. İlerlerse nereye doğru ilerleyecek? Sit alanını mı yoksa Karaburç’a mı? Biz, bu madenin durdurulmazsa Karaburç’a doğru genişleyip bütün meraları ve tarım arazilerini talan edeceğini en başından beri biliyorduk. Şirket dilekçesinde de bunu teyit etmiş olduk.

Artık, Sayın Mahkemenin bu hukuksuzluğu ve talanı en kısa sürede durduracağına inanıyor; geç kalınan her günün doğamıza bir gün daha fazladan zarar anlamına geldiğini düşünüyoruz.

Karaburç Köylüleri ve kamuoyuna duyurulur.”

KARABURÇ KÖYÜ DOĞAYI KORUMA VE GELİŞTİRME PLATFORMU

Kaynak: Haber Hacıbektaş