Miraç kandili dolayısıyla Nevşehir İl Müftülüğü ve Türkiye Diyanet Vakfı Nevşehir Şubesinin katkılarıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Eğitime Destek Platformunun ortaklaşa organize ettiği program ile TDV gönüllüleri ve öğrenciler tarafından halkımıza süt ikramı yapıldı.

Hz. Cebrail tarafından Peygamber Efendimize Mirac'da süt ikram edildiğini belirten Türkiye Diyanet Vakfı Nevşehir Şube Yöneticisi Mustafa Tiftik, “Yunus Emre İmam Hatip Ortaokulu ve Mehmet Gülen Ortaokulu öğrencileri ile birlikte halkımızın kandillerini kutlayarak süt ikramında bulunduk.” dedi.

Peki, Miraç gecesi süt içmek anlam ve önemi nedir? Miraç Kandili'nde neden süt içilir? İşte Miraç gecesi süt içmenin anlamı...

Miraç gecesi süt içmek sünnettir...

Miraç hadisesinde vuku bulan olaylardan biri de Hz. Cebrail tarafından Peygamberimize ﷺ biri süt, biri şarap olarak iki kap içecek sunulduğu ve Peygamberimizﷺ'in bunlardan sütü tercih ettiği ve bunun üzerine Cebrail’in “Sen fıtratı tercih ettin / seçtin.” dediği belirtilmektedir.

(bk. Müslim, İman, 74/259; Beğavî, Hazin, İsra, 17/1. ayetin tefsiri)

Bir başka rivayete göre ise Peygamber Efendimiz'e, Miraç gecesi birinde süt, birinde şerbet ve diğerinde ise su bulunan üç bardak takdim edilmiştir. Takdim esnasında:

"Eğer, suyu alırsa kendisi de, ümmeti de ihtiyaçsız ve kanâatkar olur. Şerbeti alırsa kendisi de, ümmeti de mahrumiyete düçar olur. Şayet sütü alırsa kendisi de, ümmeti de doğruyu bulur" diye bir ses işitmiştir ve ardından süt bardağını alıp içmiştir. Bunun üzerine Cebrâil (as), "Yâ Muhammed. Sen, fitrî ve tabiî olanı seçtin. Sen de, ümmetin de doğru yola iletildiniz." demiştir. (İbn-i Hişam)