Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) tarafından inanç turizminin geliştirilmesine destek olmak ve belediyeler düzeyinde farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen “Şehirlerde İnanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje Yarışması”nın ödül töreni TBB hizmet binasında yapıldı.

TBB ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü Timuçin Güler ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç’ın protokol konuşmalarını yaptığı törende çok sayıda belediye başkanı da hazır bulundu.

Nevşehir Belediyesi, Türkiye Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen Şehirlerde İnanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje Yarışması’nda “Kayaşehir’deki Haçlı Odanın İnanç Turizmine Kazandırılması“ isimli proje ile ödüle layık görüldü.

En iyi projeler ödüllendirildi

Şehirlerde İnanç Turizminin Desteklenmesi Fikir ve Proje Yarışması kapsamında Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Başkanvekili Şükrü Karatepe başkanlığında toplanan jüri üyeleri başvuru yapan projelerde yenilikçi, etkin, sürdürülebilir, yaygınlaştırılabilirlik gibi kriteleri göz önünde bulundurdu. Ödül almaya hak kazanan belediyeler ve projeleri ise şu şekilde belirlendi:  

Adıyaman’ı Keşfet Projesi/Adıyaman Belediyesi, Yedi Yıldızdan Biri Philidelphia/Alaşehir Belediyesi, Alperenler ve Seyyidler Diyarı: Alucra/Alucra Belediyesi, İnanç Medeniyetleri Dijitalde/Antakya Belediyesi, Cizre’nin Yerel Sürdürülebilir Turizminin Tanıtım Kampanyası Projesi/Cizre Belediyesi, Anadolu’nun Manevi İklimine Yolculuk-/Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, İpek Yolumuz İnanç Koridorumuz/ Efeler Belediyesi, Hacıbektaş’ta Semah Devam Ediyor/ Hacıbektaş Belediyesi, Geçmişten Geleceğe Akan Su/ İhsangazi Belediyesi, İnanç Toprağı Kayseri/ Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Yunus Emre Türbesi Çevre Düzenleme Projesi/ Mihalıççık Belediyesi, Kayaşehir’deki Haçlı Odanın İnanç Turizmine Kazandırılması/ Nevşehir Belediyesi, Karababa Türbesi Restorasyonu ve Çevre Düzenlemesi Yapım İşi/ Nizip Belediyesi, Fırat Nehrinin Altında Yatan Tarih/ Siverek Belediyesi, Erişilebilir Mabetler/ Trabzon Büyükşehir Belediyesi

Haçlı Oda

Kaya üzerine işlenmiş haç kabartmasının olduğu bu lectorium odası, alandaki en eski yerleşim yerlerinden biri olup, mimari özellikleri bakımından Roma dönemi izlerini taşımaktadır. Herhangi bir yazılı kaynak bulunamamasına rağmen ritüellerin gerçekleştirildiği yer olarak düşünülmektedir. Özellikle üst düzey din adamları ölümünden sonra özel bir tören yapılarak, kıyafetleriyle birlikte bir sandalye üzerine oturtulup belirli bir süre gizli bir mezar odasında tutulmakta ve bu sürenin sonunda gömülmektedir.

Bu bekleme süresinde, ölen kişinin ruhunun yolculuğunu tamamlaması, huzura kavuşması inanışı hakimdir. Bu lectorium odası, Kapadokya bölgesinde yalnızca bu yerleşim yerinde karşımıza çıkması açısından son derece önemlidir. Bu odanın devamında alçak bir tünel ile katakomp özelliği gösteren katlı kaya mezarları bulunmaktadır. Sonraki zamanlarda etrafına ilave odalar eklenerek ihtiyaç doğrultusunda farklı amaçlarla kullanılmıştır.