Nevşehir'de, Güzelyurt Mahallesinde bir evin bahçesinde yaralı bulunan kukumav kuşu, Nevşehir Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Veteriner Hekimi gözetiminde tedavi ve rehabilitasyonu için Veteriner Kliniğine götürüldü. 

Nevşehir DKMP'den alınan bilgilere göre; "8.03.2021 tarihinde duyarlı bir vatandaşımız tarafından Nevşehir Güzelyurt Mahallesinde bulunan Kukumav Baykuş Veteriner Hekimi gözetiminde tedavi ve rehabilitasyonu için Veteriner Kliniğine götürülmüştür. Tedavi sonrası doğaya bırakılacaktır. Vatandaşımıza teşekkür ederiz."

Kukumav kuşunun özellikleri nelerdir?

Kukumav kuşu, kırsal bölgelerde tarlaların ve bahçelerin yakınlarında yaşayan, sert bakışlı bir kuş türüdür. Görünümüyle dikkat çeken kukumav kuşu, uçuşunu alçaktan ve dalgalı bir şekilde gerçekleştirir. 

Kukumav kuşu hangi kuş türüdür?

Kukumav kuşu, küçük bir baykuş türüdür. Uzunluğu 21-22 santim kadardır. Kukumavlarda dişi tek başına kuluçkaya yatar. Üreme döneminde 3-5 yumurta çıkartır. Kuluçka dönemi yaklaşık 28 gün sürer. Yumurtalar beyaz, pürzsüz ve mattır. Yumurta boyutu 34 mm x 29 mm'dir. Yeni çıkmış yavrular ilk günlerde anne tarafından beslenirken ilerleyen günlerde hem anne hem baba tarafından beslenirler. Yumurtadan çıktıktan yaklaşık 26 gün sonra tamamen tüylenirler.

Kukumav kuşları genellikle böcek, tırtıl, solucan ve çıyan ile beslenir. Özellikle yavruları çıkınca fare, küçük memeliler ve küçük kuşları da avlar. Kendini boyutlarına yakın güçlü pençeleriyle kendi boyutlarına yakın hayvanları dahi avlayabilir.

Kukumav gece aktif olmasına rağmen aslında gececi değildir. Gündüzde aktif olan kukumav kuşları, gün içinde telefon direklerine, çitlere, çatı ve bacalara konmuş olarak görülebilir. Yaklaştığını zaman kafasını sinirli ve telaşlı bir şekilde aşağı yukarı sallar.