Çin’in Doğu Türkistanlı Müslümanlara yaptığı zulme İHH Nevşehir Gönüllüleri sessiz kalmadı. Nevşehir’deki bazı sivil toplum kuruluşlarının ve temsilcilerinin destek verdiği protesto gösterisi Tarık Kesekci Parkı önünde gerçekleştirildi.

Doğu Türkistan’da yıllardır süren Çiz mezalimine karşı toplumun uyanmasını sağlamak ve gündem oluşturmayı amaçlayan İHH gönüllüleri “Müslüman uyuma kardeşine sahip çık” şeklinde slogan attı.

İHH Nevşehir İl Başkanı Baki Öncel, programda yaptığı konuşmada, tüm dünya Müslümanlarının tek yürek olup Çin’in Doğru Türkistan’da yaptığı işkence, katliam ve zulmün durdurulması için çabalaması gerektiğini vurguladı.

Doğu Türkistanlı genç bir kız ise gözyaşları içinde yaptığı konuşmasında, ailesi ve diğer yakınlarından aylardır haber alamadığını ifade etti.
Nevşehir Genç İHH Birim Sorumlusu Mehmet Berat Tural, protesto gösterisinde basın açıklaması yaptı.

Çin’in zalim politikaları sonucu en son geçtiğimiz günlerde Doğu Türkistanlı 44 kişinin bir binadaki yangında feci şekilde can verdiklerini söyledi.

“Doğu Türkistan bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olmakta! 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur, toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldı, işçi kölelere dönüştürüldü ve kısırlaştırma programlarının hedefi oldu.” Diyen Tural, Çin devletinin insanlık dışı politikaları gereği Müslüman Uygur halkını bile isteye ölüme götürdüğünü kaydetti.
Tural, konuşmasında, Uygurlar bugün en temel insani hakları ellerinden alınmış bir halk olarak kitlesel bir cezalandırma ile karşı karşıya bulunmaktadır. Uygur bölgesi, Hong Kong ve Tibet gibi devletin üniter yapısını tehdit eden bir iç mesele olarak değerlendirilmekte ve Uygur halkının varoluşu Çin hükümeti tarafından ülkenin Han merkezli ulusal vizyonuna doğrudan bir tehdit olarak kabul edilmektedir.Birleşmiş Milletler’deki Çin’in veto engeli nedeniyle uluslarüstü bir yaptırım uygulanamıyor, BM kurumları nezdinde saha araştırmaları gerçekleştirilemiyor. İslam dünyası ve bu coğrafyada bulunan medya kuruluşları, Doğu Türkistan toplama kamplarına gereken ilgiyi göstermenin çok uzağındadır. Dün olduğu gibi, bugün ve yarın da mazlumların yanında kalmaya devam edeceğiz!” dedi.