Her yıl traktör kazalarında yüzlerce kişi hayatını kaybediyor. İlimiz Nevşehir'de de her yaz ayında ölümlü ve ağır yaralanmalı traktör kazalarında gözler görülür oranda bir artış oluyor. Yapılan onlarca uyarıyı rağmen ise traktör kazalarının önüne bir türlü geçilemiyor.

Traktör kazalarının büyük kısmı sürücülerden kaynaklanıyor. Köylerde çocuklar dahi traktör sürerken, kaza yapan çiftçilerin yine büyük bir kısmının da ehliyeti bulunmuyor. Traktör kullanan bazı yaşlıların dalgınlığı, seyir halindeyken uykuya dalması da kazaların yaşanmasına sebep oluyor. Traktöre fazlasıyla römork takanlar, ışıklandırma donanımındaki yetersizliği görmezden gelenler traktör kazalarına davetiye çıkarıyor.

Traktör Sürücülerinin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

Ülkemizde her yıl meydana gelen trafik kazalarında, binlerce insanımız hayatını kaybetmekte ve yüz binlerce insanımız da yaralanmaktadır. Bu trafik kazalarının bir kısmı da, karayolunda trafik kurallarına uymadan ve yeterli teçhizatı olmadan seyreden traktörlerden kaynaklanmaktadır.

İlimiz Nevşehir'in geniş tarım arazilerine sahip olması ve traktörlerin yaygın olarak kullanılması nedeniyle, trafik güvenliğinin sağlanabilmesi, üzücü trafik kazalarına meydan vermemek ve ayrıca olabilecek kazaların önlenebilmesi ve cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalınmaması için traktör sürücülerimizin aşağıdaki yasal gerekliliklere uymaları önem arz etmektedir.

Traktör sürücülerinin;

1- Traktörlerde flâşörlü, yanıp sönen sarı ışıklı dönerli uyarı lambası bulundurmaları,

2- 
Traktör römorklarında iki adet arka işaret levhası (reflektör) bulundurmaları,

3- 
Traktörlerinde ve donanımı olan römorklarında kuyruk ışıklarını çalışır vaziyette bulundurmaları,

4- Traktöre en fazla bir adet römork takmaları ve yük üzerinde yolcu taşımamaları,

5- 
Römorklara yola dökülecek ve diğer insanların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde yükleme yapmamaları,

6- Şehirlerarası karayollarını geçiş amaçlı kullanmaları ve sürekli bu yolları işgal etmemeleri,

7- 
Dar yollarda ve kontrolsüz kavşaklarda diğer motorlu araçlara geçiş hakkını vermeleri,

Traktör sürücülerimizin yukarıda belirtilen kuralların yanı sıra genel trafik kurallarına da uymaları önemle duyurulur.

Öte yandan Nevşehir il genelinde yaklaşık 25 bin traktör var. Özellikle harman döneminde gece yeterli tedbir almadan çıkan traktörler trafiği tehlikeye sokuyor. Bizim önerimiz ilimizde traktör kazalarını önlenmesi için traktörlerin gece trafiğe çıkması yasaklanmalı. Gündüz saatleri için izin verilmeli.