“8 Mart Dünya Kadınlar Günü”, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

Kadınların daha iyi hayat beklentilerinde eşitlik, özgürlük, dayanışma ve mücadelesinin sembolü olan “8 Mart Dünya Kadınlar Günü”nde, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığa karşı duyarlılığı arttırmak ve kadınlar her alanda güçlenmesine katkıda bulunmak amacıyla NEVÜ Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından bir dizi program düzenlendi. 

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kongre ve Kültür Merkezi Damat İbrahim Paşa Salonu’nda düzenlenen programa; Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi (JAKEM) Komutanı Jandarma Albay İlyas Uysal, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş başkanları ve temsilcileri, üniversitenin akademik ve idare personeli ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından NÜKÇAM Müdürü Dr. Zehra Çalışkan’ın konuşmasıyla başlayan programın açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, dünyada ve Türk-İslam tarihinde kadının önemine ve yerine değindi.

Rektör Aktekin, “Bizim geleneğimizde tarih boyunca kadının insan hakkının toplumsal değerler düzeyinde daima sağlam bir konumda yer aldığını görürüz.  İslamiyet öncesi Türk kültüründe kadın ve erkek toplumsal faaliyetlere eşit şekilde katılır, Kağanın karısı, düzenlenen tören ile başa geçer ve devleti Kağan ile birlikte ortak bir şekilde yönetirlerdi. İslam sonrası kültürümüzde ise Peygamberimizin kadınların insan haklarına değer vermesini kendine örnek alan Türk toplumları kadın haklarına daima saygılı olmuşlardır. Osmanlı döneminde de kadınların yaşama aktif katılımı ve eğitim noktasında dünyadaki gelişmelere paralellik olduğu görülmekte. Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte de iş yaşamında ve toplumsal hayatta kadınların statüsünü güçlendirecek birçok yasal ve yapısal düzenlemeler yaşama geçirilmiştir.

Üniversitemizde; 12247 kız (%56.2), 9534 erkek (%43.8) öğrenci olmak üzere toplam öğrenci sayımız 21.781’dir. Üniversitemizdeki öğrencilerin %56.2’sini kız öğrencilerimiz oluşturmaktadır.  Toplam 712 akademik personelimiz yaklaşık yüzde 54’ü (384) erkek, yüzde 46’sı (328) kadın akademisyenlerden oluşmaktadır.

Bu bağlamda, Üniversite bünyesindeki akademik/idari personelimiz ile tüm öğrencilerimize; ‘Hak Bilinci’, oluşturma, ‘Kadın Hakları, İnsan Hakları’, ‘Kadına Yönelik Şiddete Karşı’ her yönüyle mücadele etme, birlik olma bilinç ve farkındalığını arttırarak sorunların çözümüne katkı sunmak amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyoruz” diye konuştu.

Kadınların hayatın her alanında önemli yere sahip olduğuna vurgu yapan AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe, “Bugün ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ münasebetiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız. ‘Cennet anaların ayakları altında’ diyen bir dinin mensubu olarak şunu belirtmek isterim ki,  gerçekten kadınlarımızın önemi İslamiyet öncesi kız çocuklarının diri diri gömüldüğü,  İslamiyet’le ve Peygamberimizle başlayan devamında New York’ta 129 kadının katledilmesiyle ortaya çıkan hak ve özgürlük mücadelesidir” dedi.

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise, “ Bir toplumun temel taşı aile, aile kurumunun temel taşı ise kadınlarımızdır. Unutulmamalıdır ki; her zaman varlıklarıyla hayatın her alanında fedakârlığı, üretkenliği ve duyarlılığı temsil eden kadınlarımız huzurlu, mutlu ve sağlıklı toplumların teminatıdır” diye kaydetti.

Yapılan konuşmaların ardından NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolasıyla tüm kadınlar adına Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ve NÜKÇAM Müdürü Dr. Zehra Çalışkan’a çiçek takdiminde bulundu.

Kadınlara Özel Müzik Dinletisi

‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla NEVÜ Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü Doç. Dr. Anıl Çelik’in yönettiği  “Kadınlarımıza İthafen Orkestra Konseri” verildi. Katılımcıların ayakta alkışladığı konser sonunda Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, AK Parti Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, kendilerine teşekkür belgelerini takdim etti. 

“Kadın ve Çalışma Hayatı” Konulu Panel

Program kapsamında NÜKÇAM Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Zehra Çalışkan moderatörlüğünde “Kadın ve Çalışma Hayatı” konulu panel gerçekleştirildi. Panelde Nevşehir Devlet Hastanesi Kalite Yönetimi Biriminden Uzm. Hemşire Emine Özge Avcı “Sağlık Sektöründe Çalışan Kadın Olmak”, NEVÜ Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Perihan Ulucan “Eğitimli Kadınların Toplumsal Sorumlulukları” ve Nevşehir Barosu avukatlarından Avukat Av. Esmanur Tanrıverdi “Çalışma Hayatında Kadın Hakları” üzerine konuştu. 

Program panelistlere ve emeği geçenlere teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.