Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında mayın ve bomba arama, keşif gibi önemli görevler üstlenen dedektör köpekler, Nevşehir'de zorlu eğitimlerden geçerek operasyonlarda görev alıyor.

 A Haber Yurt/İstanbul Haber Müdürü Kerim Ulak, Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi’nde (JAKEM) özel olarak yetiştirilen köpekleri görev için bulunduğu Şırnak'tan ekranlara taşıdı.

Nevşehir JAKEM'in eğitimli köpekleri sınır ötesi operasyonlarda...

Nevşehir'de faaliyet gösteren Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi'nde daha yavruyken zorlu eğitimlere tabi tutulan teröristlerin korkulu rüyası  köpekler Nevşehir JAKEM'de yetiştiriliyor.

Özel eğitimli köpekler görev ve sorumluluklarına göre; Mayın arama köpeği, iz takip köpeği, Bomba köpeği ve operasyon köpeği olarak farklı sınıflara ayrılıyor.

Uzman Çavuş Serhan Ölmez; "İz takip köpek sorumlusu ve eğiticisiyim. Köpeklerimiz, en son terörist kalana kadar her türlü arazi şartlarında izlerinden ve kokularından mağara ve sığınıklarına kadar tesbit ederek imha edip, TİM'lerimize yardımcı oluyoruz.

Alman çoban köpeğimizde Mayın arama köpeği olarak hassas burunlu 6.duyu organımızdır. 30 cm altındaki mayınları buluyor daha sonra imha ediliyor.

Uzman Çavuş Ramazan Savaş, köpeğim Alman ırkı olup bomba arama köpeği her türlü askeri ve kimyasal patlayıcıları tesbit ediyor. Bombaları yerinde tesbit ediyor. 

Nevşehir JAKEM'de yetiştirdiğimiz köpeklerimiz operasyon bölgelerinde mayın, bomba ve el yapımı patlayıcıların yerlerinin tespit edilmesinde, Mehmetciklerimizin en büyük yardımcısı olarak görev alıyor. Görevli eğitimcisi askerimizle birlikte tayin olduğu yerde görev alan eğitimli köpeklerimiz, yaklaşık 8 yıl sonra görevini tamamlandığında emekliye ayrılıyor.

Nevşehir JAKEM'in eğitimli köpekleri sınır ötesi operasyonlarda görev alıyor.

Mehmetçiğin riskli bölgelerdeki operasyonlarının yanı sıra Barış Pınarı, Zeytin Dalı ve Fırat Kalkanı harekatlarında mayın ve bomba arama, keşif gibi görevleri yerine getiren askeri köpekler, Nevşehir Jandarma At ve Köpek Eğitim Merkezi Komutanlığında büyük özenle yetiştiriliyor.

Köpekler, henüz yavruyken başlayan eğitimlerinin ardından uçaklarla görev birliklerine sevk ediliyor. Mehmetçiğin can dostları, görev yaptıkları yurt içinde ve sınır ötesindeki operasyonlarda etkin olarak rol oynuyor.

Nevşehir JAKEM Komutanlığında Arama Kurtarma, Asayiş, Bomba Arama, Erzak Tespit, İz Takip, Kadavra Arama, Mayın Arama, Operasyon, Uyuşturucu Madde Arama, Tütün Tespit ve Yangın Tespit branşları olmak üzere toplam (11) farklı branşta Köpek Eğitimi icra ediliyor.

Köpeklerin eğitimleri, (20) hafta süreli ve (800) ders saati olarak icra edilmektedir. Eğitimlerimize kullanıcısı ile köpeğin uyum sağlama süreci ile başlanmakta, ilk olarak itaat eğitimi, müteakibinde ise havlama kutuları içerisinde saklanmış olan canlı insan kokusunu tanıtma eğitimleri yapılarak devam edilmektedir.