Bugün 20 Temmuz; Kıbrıs'ta baskı ve zulmün önüne geçmek / Ada'da barış ve huzuru tesis etmek amacıyla Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıl dönümüdür.

Kıbrıs Adası; dünya kara coğrafyasının şekillendiği milyonlarca yıl öncesinde, Anadolu’nun doğu Akdeniz kıyı hattından (şimdiki Hatay / Adana / İçel illeri) tektonik levhaların jeolojik kaymasıyla aralanan kara parçasının, ana karanın güney batı istikametinde yatay hareketliliği ile oluştuğu görülmektedir. Ada; doğu Akdeniz’in “kara” üssüdür, tarihin her döneminde jeo-politik önemi sebebiyle ilgi odağıdır. Ada’ya; Türkiye 71 km. yakınlıkta / Suriye 112 km., Mısır 415 km., Yunanistan 960 km., İngiltere ise -uçakla- 3225 km uzaklıktadır. Ada’da yaşayan Türk halkı / Ada’nın Türkiye’ye yakınlığı / coğrafi jeo-stratejik konumu sebebiyle, Türkiye Cumhuriyeti için büyük önem arz etmektedir.  

Kıbrıs Adası;1571 yılında fethedildi (aslında 571 / 751 / 1517 / 1571 tarihleri arasındaki sayısal anagramın hikmeti, disiplinlerarası çok boyutlu olarak araştırılmalı) ve 307 yıl Osmanlı hâkimiyetinde kaldı; 1878 yılında, hükümranlık hakkı Osmanlı İmparatorluğu’nda kalmak kaydıyla, İngiltere'ye devredildi. İngiltere, 1914'te tek taraflı bir kararla adayı ilhak etti. Türkiye, Ada üzerindeki İngiltere’nin egemenliğini Lozan Antlaşması ile 1923'te tanıdı. 1960’ta uluslararası antlaşmalar uyarınca adanın iki halkı arasında ortaklık temeline dayandırılan “Kıbrıs Cumhuriyeti” kuruldu. Kıbrıs sorunu; 1963 yılında, Rumların Kıbrıs Türklerini, kurulan bu ortaklık devletinden dışlaması, Ada’da birlikte yaşama ve Ada’yı birlikte yönetme mutabakatını devre dışı bırakması ile uluslararası gündemde yer almaya başladı. 1967'de cunta, askeri darbeyle Yunanistan'da yönetimi ele geçirdi; 1974 yılının temmuz ayı ortasında da bu cuntanın desteğiyle, Kıbrıs’ı Yunanistan'a bağlamak amacıyla bir darbe de Ada’da gerçekleştirildi. Kıbrıs'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne kasteden bu hareket karşısında Türkiye; Garanti Antlaşması çerçevesinde, antlaşmanın taraflarından biri olan İngiltere'ye ortak hareket etme teklifinde bulundu; olumlu cevap alınamaması üzerine de Ada'daki Türklerin can güvenliğini sağlamak adına, 20 Temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs Barış Harekatı’nı başlattı. Böylece Kıbrıs Türk halkının varlığı güvence altına alınmış, Kıbrıs'ın Yunanistan'a ilhakı da önlenmiş oldu. (Kaynak: T.C. Dışişleri Bakanlığı).

Kıbrıs Barış Harekatı’nda hem İlimiz Nevşehir nüfusuna kayıtlı kahraman askerlerimiz / hem de Nevşehir Komando Taburu' da bulunan kahraman askerlerimiz görev almıştır; bu askerlerimizden şehit düşenler olmuştur. (Kaynak: FİB Haber).

20 Temmuz Harekâtında görev yapan kahraman gazilerimiz bugün 60’lı yaşlarının sonlarındadır. Yıl dönümlerinde onları yad etmek / etkinliklerde bulunmalarını sağlamak ayrı bir anlam ifade etmektedir. İlgililer de bu duruma azami derecede hassasiyet göstermektedir.

Vatandaş olarak bizlere düşen görev; şehitlerimizi rahmetle anmak / gazilerimizi hatırlayarak ziyaret etmek, vefatlarında saf tutmak / yakınlarına da saygıda kusur etmemektir. Onların kahramanlıklarını ve başarılarını unutturmamak adına “şehitliklerde kalıcı eserler” bırakabilmektir. İstikbalimizin ve istiklalimizin teminatı olan gençlerimizi; birlik ve beraberliğimizin / milli ve manevi değerlerimizin / tarih ve kültür bilincimizin, ilelebet sürdürülebilirliği ülküsü doğrultusunda yetiştirebilmektir.

Bu vatanın geleceği ve bağımsızlığı uğruna canını ortaya koyan gazilerimizden hayatta olanlara sağlık ve sıhhat; vefat eden gazilerimizle birlikte şehitlerimize de Allah’tan rahmet diliyoruz.

Bu satırlar; M. TUNCEL, Toplumsal Farkındalık, Nevşehir - 2023; çalışmasından yararlanılarak hazırlanmıştır.