KÖY OKULLARI YENİDEN AÇILMALIDIR.

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk eğitimin özellikle kırsal alana köylere yayılmasına büyük önem vermiştir. Elde yetişmiş eleman olmadığından acil bir eğitmenler ordusu yetiştirmiştir. Daha sonra Öğretmen Okullarından ve Köy Enstitüleri’nden yetişen öğretmenler köylerde görev almaya başlamışlardır.

Hemen hemen her köye nüfusa ve öğrenci sayısına bakılmaksızın ilkokul hatta bazı köylere ortaokul açılmıştır. Köylerde ilkokul müdürü, muhtar ve cami imamından oluşan üçlü adeta köyün kanaat önderi konumunda idiler. Sorunların çözülmesinde, yaşanan sıkıntıların atlatılmasında büyük görevler yapmışlardır.

  1. kente göçün yaygınlaşmasıyla köyler boşalmış ve öğrenci sayısı azalmıştır. 1989-1990 öğretim yılında DSP Başkanlığındaki koalisyon hükümeti “taşımalı eğitim” kavramını geliştirmiş bazı köy okullarını kapatarak ,öğrencileri en yakın başka bir alandaki okula taşımaya başlamıştır. Bu furya devam edegelmiş adeta köylerde kapanmayan okul kalmamıştır.

(Kozluca İlkokulu)

Nevşehir’in çoğu köyündeki mevcut ilkokullar kapatılarak çürümeye terk edilmiş durumdadır. Benim mezun olduğum Kozluca İlkokulu da bu makus kaderi paylaşmıştır. Kozluca İlkokulu zamanın muhtarı Hasan Güçlü’nün girişimleri ile 1930 lu yıllarda tek eğitmenli okul olarak faaliyete başlamıştır. Köyün tüm gençleri eğitmen İsa Yiğitgülsüm eğitiminden geçmiştir.

1960 lı yılların başında köyde modern sayılabilecek öğretmen lojmanı da olan bir okul yapılmıştır. İlk aklıma geldiği kadarıyla Zeki Arıtürk, Hikmet Tapan ,Yavuz Özgün, Ahmet Eke, Hacı Şahin gibi ünlü öğretmenler köyde görev yapmışlardır. Bu öğretmenleri köye köylüye her alanda örnek olmuşlardır.

Kozluca Köyü özellikle İstanbul’a yoğun göç vermiştir. Halen köyde 300-400 kişi yaşamaktadır. Köyde kadrolu iki imam, iki cami vardır. Ancak tek bir öğretmen bulunmamakta ve okul çürümeye terk edilmiş durumdadır.

(Muhtar Hasan Güçlü)

Köy okullarından çok sayıda eğitimli insan yetişmiş ülkesine ve ulusuna faydalı insanlar olmuşlardır. Kozluca Köyü ilkokulunda eğitim alan Hüsamettin Barak, Emin Göktaş, Sadi Uğur, Yılmaz Uslu, vb. gibi çok sayıda öğretmen yetişmiştir.

O nedenle nüfus ve öğrenci sayısına bakılmaksızın her köyde mutlaka en az bir öğretmen olmalı ve köy okulları yeniden açılmalıdır. Böylece ülkemizin en ciddi sorunlarından birisi olan atanmayan öğretmen sorunu da kısmen çözülmüş olacaktır.

Kozluca İlkokulunda yetişen birisi olarak 1972 yılında Milliyet Gazetesi’nin yaptığı ilkokullara arası bilgi yarışmasında önce tüm Nevşehir ilkokullarıyla yarışmış, Nevşehir birincisi olmuş ve Ankara’da yapılan Türkiye birincisi seçme sınavında Nevşehir’i temsil etmiştim. Zamanın Nevşehir Milli Eğitim Müdürü beni makamında kabul etmiş ve bir kitap bir kurşun kalem hediye etmişti.

Atatürk boşuna “Köylü milletin efendisidir” dememiştir. Köyü ve köylüyü kaderine terk etmek, öğretmeni köyden uzaklaştırmak doğru olmamıştır.

Cumhuriyet’in savaştan yeni çıktığı yıllarda köylere inşaa ettiği köy okullarına devletimiz sahip çıkmalı köy okulları çürümeye ve yıkılmaya terk edilmemelidir.