Bugün 20 Temmuz 2022 Nevşehir'in il oluşunun 68. ve Kıbrıs Barış Harekatı'nın 48. yıl dönümü...

20 Temmuz Bizim için hem Nevşehir’in vilayet oluşunu, hem de bu ülkenin bir Ayşe’sinin tatile çıkmasıyla bile Kıbrıs’ı fethedebileceğini hatırlatır.

Kıbrıs sorunu, resmi olarak 1954 yılında Türkiye’nin gündeminde yer almaya başlamıştır. Bu tarih aynı zamanda Nevşehir'in il oluşunun da tarihi ile aynı günlere denk geliyor.

İşte O tarihlerde Türkiye'nin dört bir tarafında olduğu gibi ilimiz Nevşehir'de de, yaşadığı yurtlarında şiddet gören soydaşlarımız için tepkiler yükseliyordu. Nevşehir'in kuruluş yıl dönümünü simgeleyen ve 20 Temmuz tarihi ismini taşıyan Nevşehir 20 Temmuz İlkokulu öğrencilerinin o günlerde açtığı bu pankartta yazılan şu sözler bu konudaki hassasiyetlerimizi ve kararlılığımızı en güzel şekilde özetliyordu aslında: "Yalnız 20 Temmuz okulu KIBRIS'ı almaya yeter!"

Yavru vatan diye adlandırdığımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurtuluşu ve doğuşuna vesile olan 20 Temmuz 1974 tarihinde düzenlenen Kıbrıs Barış Harekâtı’nda Nevşehir 4 şehit vermiştir. 

Kıbrıs Barış Harekâtı 48 Yaşında! 

Aşağıdaki resimde Geçmişten Günümüze Kıbrıs Barış Harekatına katılan ve büyük kahramanlık gösteren Nevşehir Jandarma Komando Taburu tören geçişinden tarihi bir kare yer alıyor.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti - Yıl 20 Temmuz 1974
Nevşehir'in İl Oluşu 20 Temmuz 1954

20 Temmuz Barış Harekâtı’nın 48. yıldönümü, başkent Lefkoşa ve tüm ilçelerde düzenlenecek törenler ve etkinliklerle kutlanacak.
 

İşte bu güne özel ortak bir resimle bu tarihi yad ediyoruz.

Nevşehir 68.Yaşında...!

FİB Haber Merkezi olarak Nevşehir’in il olmasının 68.kuruluş yıldönümünü kutluyor, Nevşehir’li tüm hemşehrilerimize sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz." 

Kıbrıs Barış Harekatına katılan Nevşehir Jandarma Komando Taburu tören geçişinde. Kıbrıs, Temmuz 1974

20 Temmuz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtına Nevşehir Jandarma Komando Taburu' da J.Bnb. H. Cemil ERDEM' in ( Tümgeneral rütbesinde emekli oldu.) komutasında katıldı. 7 şehit verdi. Toplam 498 şehit 1200 yaralımız vardı. Şehitlerimizin ruhları şad olsun, Gazi' lerimize şükranlarımızla.


Kıbrıs Barış Harekatında Nevşehir Komando Tabur’undan Ömer Cecelioğlu, Nurettin Çalar.

93 Harbi’nden Kıbrıs Barış Harekâtı’na Nevşehirli Şehitler…

Nevşehir ili genelinde Osmanlı-Rus Savaşı’nda 3 şehit; İç İsyanlarda 10 şehit; Trablusgarp
Savaşı’nda 16 şehit; Balkan Savaşı’nda 10 şehit; Birinci Dünya Savaşı’nda
Çanakkale Cephesi 523, Filistin Cephesi 28, Şark (Kafkas) Cephesi 58, Irak Cephesi
54, Galiçya Cephesi 20, Romanya Cephesi 11, Arabistan Cephesi 1, küçük baskın ya
da müstakil muharebelerde 4 ve cephesi belli olmayan 63 şehit olmak üzere 762 şehit;
İstiklâl Savaşı’nda Garp Cephesi 160, Şark Cephesi 4, müstakil baskın ya da küçük
çaplı çatışmalar 6, İstiklâl Savaşı İç isyanlar 3 ve cephesi belli olmayan 12 şehit olmak
üzere 185 şehit; Kore Savaşı’nda 1 şehit ve Kıbrıs Barış Harekâtı’nda 4 şehit
verilmiştir. Nevşehir ilinin ayrıca terör saldırılarında da vatan için bayrak için millet ve devlet şehit düşen kahramanlarımız vardır.

Bu vesile ile tüm kahraman şehitlerimize bir kez daha Allah'tan rahmet diliyor, gazilerimizi dualarla ve minnetle anıyoruz.