Nevşehir Belediyesine Açık Mektup
Nevşehir Belediyesinin tapu vb. işlemlerde gerekli olan emlak rayiç değeri için “Rayiç değer belge ücreti” adı altında, gayrimenkulün malik ve hissedarlarının her birinden 15₺ belge ücreti alması haksızdır, keyfidir, hukuksuzdur, adaletsizdir!
Nevşehir Belediyesi zaten her yıl bu gayrimenkullerden emlak vergisi alıyor. O halde vergisini aldığı gayrimenkul hakkında ilgilisine bilgi vermekle de yükümlüdür. Bunun için ayrıca “Rayiç değer belge ücreti” adı altında ayrı bir ücret almasının hiç bir yasal dayanağı yoktur.
Nevşehir Belediyesinin fırsatçılık yapıp, emrivaki ile aldığı rayiç değer belge ücreti orantısızdır. Örneğin, bir kişiye ait Bir Milyon ₺ değerindeki bir arsa için 15 ₺ belge ücreti alırken, 20 mirasçıya ait Bin ₺ değerindeki taşınmaz için 20x15=300₺ belge ücreti alıyor.
Alınan belge ücreti adaletsizdir. Şehrin merkezinde, tüm belediye hizmetlerinden yararlanan, On Milyon ₺ değerindeki bir işyeri için 15 ₺ belge ücreti alınıyor, şehrin dışında, dağın tepesinde, belediyenin hiç bir hizmet vermediği tarla için de 15 ₺ belge ücreti alınıyor.
Bu belge ücreti vatandaşa zulümdür. Geçmiş dönemlerde belediyenin imkanlarını har vurup harman savuran, yandaşa peşkeş çekenlerden hesap sorulacağına, fatura yine millete kesiliyor. Belediyenin borçları ve uğradığı zararlar vatandaşın üzerine abanarak giderilmeye çalışılıyor.
Bu kararın altına imza koyan Belediye Meclisi ya da Encümen üyelerine sesleniyorum; Oldu olacak belediyenin kapısına da bir gişe koyun, girenden 5₺, çıkandan 10₺ alarak yeni bir gelir kaynağı oluşturun ama unutmayın ki vatandaş bunları not ediyor ve sandıkta hesabını sorar!
09.10.2020
Mehmet Biçer