Üzümün vatan olarak bilinen Nevşehir ve çevresinde bu yıl hava şartlarından dolayı yerli çeşit kara üzümlerde rekolte en düşün sezonu yaşadı. Nevşehir İl genelinde her yıl ortalama 80 bin ton dolayında üretilen üzüm bu yıl yarı yarıya azalarak 40 binli tonlara geriledi. Özellikle olumsuz hava şartları, bağlarda küf ve çeşitli hastalıkların ortaya çıkması ve üzümün para etmemesinden dolayı üzüm bağlarının bozularak tarlaya çevrilmesi buna en önemli etkenlerden.

Üzüm üreticisi isyanda...
Türkiye'de üzüm üretiminin en önemli merkezlerinden Nevşehir'de, üzüm fiyatları üreticiyi mağdur ediyor. 
Nevşehir'de Ürgüp, Avanos, Gülşehir, Göynük, Özkonak, Aksalur, Uçhisar ve Nar bölgenin belli başlı üzüm üretim alanları. Buralarda üretim yüzde 50’ye düştü. Bu yetmiyormuş gibi çiftçi bir de düşük fiyat sorunuyla boğuşmak zorunda kaldı. Anlayacağınız Nevşehir'de üzüm para etmiyor. Çiftçi, üzüme düşük değer biçilmesinden, yani emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi.

Taskobirlik kapandı böyle oldu.
Önümüzde güzel örnekler var aslında işte Fındık üreticileri birleşti Fıskobirlik, Çay üreticisi birleşti Çaykur oldu. Ama bir türlü bizim bölgede bu birliktelik sağlanamıyor. Hatta öyleki elimizde var olanıda kaybediyoruz. Taskobirlikte olduğu gibi.

Unutulmasın ki her başarı Birlikten geçer...! Ama bunu bir türlü beceremiyoruz.
Dip not: Birazcıkta sorunu kendi içimizde arayıp aynaya bakma zamanı geldide geçiyor bile. Birilerinden medet ummadan önce Birlik be beraberliğimizi sağlayıp bir güç oluşturmalıyız.Sorunları münferit değil toplu olarak anlatıp güçlü bir ses olmadan bu işlerin çözümü hiç o kadar kolay gözükmüyor. Oysaki bu topraklarda analarımız babalarımız dedelerimiz ninelerimiz geçimlerini çoğunlukla Üzümden sağlıyorlardı. İnşallah yarınlarda üzüm diyarında üzümsüz kalmayız.