Seçim Sonuçların Değerlendirilmesi

Bu seçimin galibi olarak bir adres gösterecek olursak bu tek adres Recep Tayyip Erdoğan’dır. Ancak bu seçimin sonucu, AKP’nin başarısı mı yoksa muhalefetin başarısızlığı mı onu iyi değerlendirmek gerekir.

Peki, Partiler 7 Hazirandan sonra ne yaptılar:

HDP: geçen seçimle bu seçim arasındaki süreçte PKK ve AKP arasında ezildi.

Buna ilave olarak: 1: Türkiye partisi olma çizgisindeki çabalarından uzaklaştı, 2: PKK ile arasında gereken çizgiyi net olarak çizmedi, 3: Kürt mücadelesinin gereken olduğu yer olan Meclise taşıyamadı ve bu yoldan uzaklaştı ve böylece oy kayıp etti.

CHP: AKP ile mücadeleden ziyade geçmişi ile mücadele ederek geçmişinden kurtulması gerekir. Böylece CHP ye karşı olan önyargıdan kurtulmasını gerekir. Birçok insan CHP gelirse imam hatipleri kapatır diye CHP’ye oy vermedi.

MHP: kayıp eden MHP değil, kayıp eden ve öz eleştirisi yapması gereken Sayın Devlet Bahçelidir. Sayın Devlet Bahçeli bu seçimden gelen net ve açık mesajı alması gerekir. Ülkücü camiasının, ülkenin,…. Hatırını ve geleceğini düşünerek artık MHP’yi hürriyetine kavuşturması gerekir.  

 Muhalefet topluma alternatif bir yol gösteremedi. AKP’ye en muhalif kişilere dahi ‘’AKP tek başına gelemezse ne olacak dediğimizde?’’ ‘’ Alternatif nedir sorduğumuzda?’’ Bu kişiler aniden sessizleşerek, yüzüne bakıp, böylece duruyorlardı.  

Bundan sonra ne olacak ve ne yapılması sorusunun tek muhatabı AKP’dir.

AKP bizim yanlışlarınız neydi ve ne yapmamız gerekir sorusunun cevabini 2 şekilde verip, böylece 2 yol izleyebilir

1:  Çözüm sureci: bu sureci durdurup ve Kürt sorunu PKK’yı yok etmek yolundan geçer istikametini izlemek.

2: Medya: Bunlar bize çok darbe vurdu tekrar fırsat bulunca bizim üzerimize gelir. O yüzden bu fırsatı bunlardan almak için, bunlarını üzerine gitmek gerekir zihniyet ile Doğan gurubu ve cumhuriyet gibi medyanın yolunu kesmek.

3: Biz bu halkın oyu ile geldik o yüzden plan ve projelerimizin durduğu yerden devam ederiz zihniyeti ile Taksim Meydanındaki plan ve projelerin durduğu yerden tekrar gündeme gelmesi,

4: Fethullah Gülen Cemaati: Biz bunlara zamanında çok imkânlar sağladık ancak onlar bize hıyanet etti zihniyet ile bu cemaate veya onlara yakın olan tüm medya, sermaye piyasası, vakıflar ve okullarının üzerine gidilmesi.

5:Başkanlık sisteminin tekrar gündeme getirip ve sistemi buna zorlaması.

 Gibi birçok örnek sayılabilir.
 
Veya izleyebileceği 2. Yol:

1: Çözüm surecini yeniden başlatılması, ancak bu surecin suiistimalini de önlemek.

2: Medyaya hoşgörü ile yaklaşmak ve bunların çalışmasını düşünce özgürlüğü çerçevesinde görmek.

3: Toplumun tepkisini çeken plan ve projeleri tekrar gündeme getirerek, toplumu germemek.

4:  Fethullah Gülen Cemaati: Bu Cemaate mensup ve yakın olan herkesin kumpasçı olmadığı ve çoğunun hizmet eden insanlar olduğu kabul edip, Hepsine ayni gözle bakmamak.

Sonuç olarak: Beyaz ve yeni sayfa açmak. Toplumu kutuplaşmadan ve intikam duygusundan kurtarmak. Toplumda hoşgörü, sevgiyi, kardeşlik….. gibi olumlu duyguları ve yolları on olana çıkarmak. Çünkü Türkiye hem içerden(terör, parçalanma) ve dışardan (Suriye, Irak, DAEŞ….) büyük ve tehlikeli problemlerle karşı karşıyadır. Buda birlik ve beraberlik içerisinde çözülecek sorunlardır.

                                                     Ali Haydar
                                                    01.11.2015