Şehir ve Üniversite ( Üniversite Tercihleri ve Nevşehir Algısı)
Ulusal kalkınma bölgesel ve kentsel kalkınmaya bağlıdır. Şehirler ve bölgeler kalkınmadan bir ülke kalkınmış sayılmaz. İşte bu noktada şehir üniversitesinin önemi ve kalkınmaya etkisi ortaya çıkar. Bir şehri kalkındıran en önemli etkenlerden biri de iyi işleyen bir üniversitedir.
Üniversite kentleri, pek çok araştırmanın ortaya koyduğu gibi hızlı ama kontrollü, temiz ve nitelikli bir kalkınmayı sağlamaktadır. Bu kentler kısa sürede yüksek teknolojinin, nitelikli istihdamın, hoşgörünün, çok sesliliğin ve gençliğin sembolü haline gelmekte ve bu özellikleri ile bulundukları ülkenin geleceğe güven ve umutla bakmasına katkı sağlamaktadırlar. Bir yandan kente ve ülkeye ekonomik katkı sağlarken, diğer taraftan ekonomik kalkınmanın çevresel ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen maliyetlerini azaltmaktadırlar.
Üniversitenin şehre ve ekonomisine katkısı dolaylı yollarla da olmaktadır. “başarılı kalkınma süreci bir toplumu değişim bilincine kavuşturmaya dayanır, bu da eğitimle olur” Başka şehir ve ülkelerden gelen öğrencilerin görgü, davranış, yeni yaşayış ve tüketim biçimleri, kültür alışverişi, ulusal ve uluslararası kaynaşma gibi sonuçları doğurur.
Şehir olarak üzerinde düşünülmesi gereken en önemli olgulardan biri de Nevşehir algısıdır. Günümüzde halkla ilişkiler çok önemlidir. Bu öğrenciler Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden gelmişlerdir. Yaşadıklarını, gördüklerini ve gözlemlerini gittikleri yerlerde ve bir ömür boyu anlatacaklardır. Bu anlatımlar Nevşehir’in nasıl bir yer olduğunu ortaya koyacak ve ona göre ticaretten, turizmden ya da ülkenin başka nimetlerinden pay alacaktır. Her şehirde yeni üniversitelerin açıldığı ve şehirlerarası rekabet düşünülürse, Nevşehir algısının oluşmasında bütün yükü Üniversite ve yönetimine bırakmamak gerekir. Çünkü nimet ve külfet dengesini korumak önemli bir erdemdir. Nevşehir bizim diyebilmeliyiz.
Kuşkusuz günümüzde ülkelerin sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan gelişmişlik derecelerinin belirlenmesinde kıstas olarak alınan göstergelerden biri de toplumun eğitim düzeyinin yüksekliğidir. İyi eğitilmiş, nitelikli bir toplumun uzun dönemde daha akılcı bir gelişme çizgisi benimseyeceği bilinen gerçeklerdendir. Bu açıdan değerlendirildiğinde eğitim, sosyal, ekonomik, sportif, kültürel ve bilimsel refahın belirleyici öğesi olmaktadır.
Bu noktada Nevşehir Üniversitesi ortaya koyduğu vizyon ve strateji ile üzerine düşeni yapmaktadır. İnanılmaz bir tanıtım, ilkeli duruş, dengeli bir büyüme, sözün özü “yerelden kopmadan evrenseli yakalamak” ve sonuç;
Nevşehir Üniversitesi, LYS sonuçlarına göre lisans programlarında yüzde 96’lık doluluk oranına ulaştı.
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM)’nin büyük bir heyecanla beklenen ÖSYS Yerleştirme Sonuçlarına göre Nevşehir Üniversitesinin tüm kontenjanları tercih edilerek büyük oranda doldu.  
ÖSYS Yerleştirme Sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte Nevşehir Üniversitesinin tercih edilirliğinin ne kadar yüksek olduğu ortaya konmuş oldu. Açıklanan LYS sonuçlarına göre Nevşehir Üniversitesinin fakülteleri ve yüksekokulunun 1383 olan toplam kontenjanının 1329’u tercih edilerek yüzde 96,10’luk doluluk oranına ulaşarak ön lisans ve lisans düzeyinde toplam 3467 yeni öğrenci tercih etmiştir.
Bu ne ifade ediyor…? verilen emeğin boşa çıkmadığını gösterirken rakamlara anlamlar yüklemeye başladığınızda bakın neler olmuş. Eğitim Fakültesi geçen yıl ilk öğrencilerini ek kontenjanla sınıf ve fen bilgisi öğretmenliğine almıştı. Bu yıl ise 77 Üniversitede bulunan sınıf öğretmenliği bölümleri içinde tercih edilme sıralamasında taban puanlar açısında 68 Üniversiteyi geride bırakarak 9’cu olmuştur. Ayrıca Fen Bilgisi Öğretmenliği bölümü de 64 Üniversite içinde tavan puan sıralamasına göre 41 üniversiteyi geride bırakmıştır. Tercih tavan ve taban puan aralığında ise Nevşehir Üniversitesi 77 üniversite arasında 2. olmuştur.
Tercih ederek Nevşehir Üniversitesi ailesine yeni katılan öğrencilerimizin; 1777 tercih yaparken ilk beş sırada Nevşehir Üniversitesini tercih etmişlerdir.
Nevşehir Üniversitesi’ni tercih eden öğrencilerin 1794 Erkek, 1673 kız öğrencilerden oluşmaktadır.
Nevşehir Üniversitesini tercih eden öğrencilerimizden 4’ü ilk binde, 6’sı ilk beş binde, 3’ü de ilk on bin arasında yer almaktadır.
Nevşehir Üniversitesini tercih eden öğrencilerin geldikleri illere bakıldığında ilk sıralarda yine Büyükşehirler yer almaktadır.  Kayseri, Ankara, Adana, İstanbul, Mersin Konya ,Hatay, Antalya…..
Tercih edilir bir konuma gelen Nevşehir Üniversitesi üzerine düşeni yapmıştır. Başta Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç ve çalışma arkadaşlarını Nevşehir Üniversitesini daha ileriye taşımaları için yüreklendirmeli ve desteklenmelidir. İşte o zaman Şehir bilinci, kent kültürü ve Nevşehir algısı ve aideti ortaya konmuş olur. Bu vesile ile şehrimize ve Nevşehir Üniversitesi ailesine katılacak olan bütün genç kardeşlerimizi kutluyor, ailelerini de tebrik ediyorum. Hoş geldiniz bütün Milletimizin geleceği, umudu ve ümitleri………..  
    Yrd. Doç. Dr. Özden Taşğın