CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan, "Nevşehir ilçe ve köylerinde karantinaya tabi zararlı organizma nedeniyle ekim yasağı uygulanan bölgelere, patates ve şeker pancarı üretimi yasağının ne zaman kaldırılacağını Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit KİRİŞÇİ’ye önerge ile sorduk. " dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın, Anayasa'nın 98'inci ve TBMM İçtüzüğünün 96. Ve 99. Maddeleri uyarınca T.C. Tarım ve Orman Bakanı Sayın Vahit KİRİŞCİ tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. Saygılarımla. 29/09/2022

Av. Faruk SARIASLAN

Nevşehir Milletvekili

Ülkemizde 25 ilimizde karantinaya tabi zararlı organizma nedeniyle patates ekimi yasaklanmış çiftçilerimiz alternatif ürün ekimine yönlendirilmiştir. Karantina nedeniyle ekim yasağı haricinde haşhaş, kenevir ve çeltik ürünleri yetiştiriciliği izne tabi tutulmuştur.

Yasaklama kararı alınan Nevşehir ilimizin Derinkuyu ilçesi Suvermez köyünde yaşayan çiftçilerimiz bölgelerinde patates ve şeker pancarı üretmek istemekte ve ekim yasağının bir an önce kaldırılmasını talep etmektedirler.

Bu bağlamda,

  1. Nevşehir il ve ilçelerinde patates üretiminde tespit edilen hastalıklar hangileridir? Bu hastalıklar ilk olarak ne zaman tespit edilmiştir? Hastalıkların ortaya çıkış sebebi nedir? Hastalıklar tespit edildiği günden bu yana ne kadar bir alana yayılmıştır?
  2. Ekim yasağına neden olan hastalıkları önlemek için hangi çalışmalar yapılmış, ne gibi önlemler alınmıştır? Yapılan çalışmaların sonucu ne olmuştur?
  3.  Karantinaya tabi zararlı organizma nedeniyle ekim yasağı uygulanan bölgelere patates ve şeker pancarı üretimi yasağı ne zaman kaldırılacaktır?
  4. Nevşehir ilimizin ilçelerinde ve köylerinde yaşayan çiftçilerimizin bu haklı talebine kulak verilecek midir?