CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Bedensel engelli vatandaşların Protez-Ortez kullanımında yaşadıkları sorunları Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırması için TBMM’ye soru önergesi verdi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıda belirtilen sorularımın T. C. Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını, Anayasanın 98’inci ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96’ncı maddeleri uyarınca arz ederim. Saygılarımla. 21.01.2022

Av. Faruk SARIASLAN

Nevşehir Milletvekili

Engelli vatandaşlarımız, ülkemizin kötüleşen ekonomik koşullarında, protez ve ortezleri için ödemeleri gereken katkı paylarını öderken zorluk çekmektedir. Ortopedik protez, olmayan uzvun yerine yapılmakta olup ortezler ise uzvun varlığını sürdürmesi ancak fonksiyonunun olmaması durumunda uzva destek amacı ile yapılan cihazlardır. Hekim raporu doğrultusunda, SGK tarafından, engel oranına göre belirlenmekte; aktif çalışanlardan %20, emekliden ise %10 katkı payı alınmaktadır. Protez ve ortezlerin servis ve bakım masrafları SGK tarafından karşılanmamakta, bu maliyet engelli vatandaşlara yük olmaktadır.   

Ayrıca, SGK geri ödenme kriterlerinin belirlendiği “Sağlık Uygulama Tebliği Ek 3C Özel Üretim Ortez ve Protez Ürünleri Listesi” 2008 yılından bugüne güncellenmemiştir. Döviz kurunda yaşanan hareketlilik, bu listenin güncellenme gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.  

Bu sorunlar, engelli vatandaşlarımıza hayatı daha çok zorlaştırmaktadır. Anayasamızdaki sosyal devlet ilkesi gereği engelli vatandaşlarımızın sorunlarının çözülmesi, devletin sorumluluğundadır.  

Bu bağlamda; 

  1. Engelli yurttaşlarımızdan alınan katkı payına son verilmesi konusunda bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz? 

  1. “Sağlık Uygulama Tebliği Ek 3C Özel Üretim Ortez ve Protez Ürünleri Listesi’’ni ne zaman güncelleyeceksiniz? 

  1.  Bahsi geçen tüm bu durumlar hali hazırda zaten engelinden dolayı zorluk çeken engelli vatandaşlarımızı başka bir engelle karşı karşıya bırakmakta ve ciddi mağduriyetler doğurmaktadır. Engelsiz hayat için engelli vatandaşlarımız desteklenecek midir?