TARİHLE SAĞLIK ARASINA SIKIŞAN KARAİN KÖYÜ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Karain Ürgüp ilçesinin en eski en şirin köylerinden birisidir. Karain Köyü’nün bulunduğu eski yeri olan kale Anadolu'nun en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir, Tarihte köyün adı (Carine) Karin diye geçmektedir. Carine adının nereden geldiğine dair yeterli veri mevcut değildir. Boşnakça “Gümrük”anlamında kullanılmaktadır.

Karain Köyü’nden başlayarak “Dereköy” denilen kesim Hititler zamanında da Askeri bölge olarak önem kazanmış Karlık,Yeşilöz,Hodul bölgesinde bulunan kayadan oyulmuş sığınaklar eski kavimlere barınak olmuştur.

Köy daha önceleri Bizanslılar tarafından da yerleşim yeri olarak kullanılmış köyün bazı bölgelerinde kilise kalıntıları günümüze kadar varlığını korumuştur. Günlük halk dilinde “Garin” olarak kullanılmaktadır.

Türklerin Anadolu'ya yerleşmesi üzerine Karain köyü de Türkmen oymaklarının yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlamıştır. Selçuklulardan kalma bir cami bulunmaktadır.

Köyde kanser vakalarındaki artış sebebiyle ciddi araştırmalar yapılmış ve köyeski yerinden ayrılarak yeni yerine taşınmıştır.1975 yılında köy muhtarının başvurusu üzerine 1980 yılında hükümet Tuzköy ve Karain Köyü’nü Doğal Afet Bölgesi statüsüne almıştır.

1970'lere gelinceye kadar çevre köyler içinde en gelişmiş köy idi. Türkiye’nin ilk köy kütüphanelerinden birisi buradaydı. Karain Köyü’nde kütüphane kurulmasına öncülük eden öğretmen Rasim Pehlivanoğlu’dur.Bölgedeki çiftçilere de hizmet veren Tarım Kredi Kooperatifi, sağlık ocağı ve PTT şubesi açılmıştı. 1928 yılında köye ilkokul 1947 yılında halk odası açılmıştır.

1960 ‘lı yıllarda başlayan Batı ülkelerine göç Karain Köyü’nün nüfusunun sürekli azalmasına neden olmuştur. Çoğu batı ülkesinde Karainlilere rastlamak mümkündür. 1975 yılında 875 kişinin yaşadığı köyde, 2007 yılında 189 kişi, 2020 yılında 151 kişinin yaşadığı tespit edilmiştir.

Patatesi, pekmezi ve kıskası ile ünlü köyün yeni yerine taşınmasından sonra eski Karain Köyü tam bir film platosu haline gelmiştir.ATV'nin son dizisi 'İki Yabancı”, korku filmi olan “Siccin 5” ve “Ay Lav YuTuu” filmleri Karain Köyü’nde çekilmiştir.

Eski Karin Köyü’nün doğal güzelliğinin aynen korunması ve yeterli önlemler alındıktan sonra turizme kazandırılmasında fayda vardır.

Yararlanılan Kaynaklar

Murat Utku; AljazeeraTurk, 04 Şubat 2014

İsa Duru; Kanser ve Karain,2010

Salih Işıksaçan; Jeolojik Yapının Kurbanları, Karain Köyü, ResearcheGate,Mayıs 2020