Kapadokya'nın başkenti Nevşehir'de taş evlerin sayısında dikkate değer artış var. 

Nevşehir taşlarıyla yapılmış eski evler şimdilerde lüks evlere yada turistik tesislere dönüşüyor. Son yıllarda turistlerin ilgi odağı asırlık taş evler, restorasyon çalışmalarıyla yeniden ayağa kaldırılıyor.

Kapadokya'da taş evlerin sayısı artıyor

Yüzlerce yıldır süregelen taş ev geleneğiyle ve farklı tarzda taş işçiliği ile akla gelen yörelerimizden biri de Kapadokya. Kapadokya bölgesinde son dönemde taş ev restorasyonlarıyla ismini daha fazla duyurmaya başlayan bölgelerin belki de başında geliyor. Nevşehir taşlarıyla yapılan yapılar Mimarisiyle olduğu kadar çevreyle bütünleşmesi ve eşsiz manzarasıyla da göz dolduruyor. Ayrıca Nevşehir bölgesinden çıkan taşlarla yapılan bu evlerde yaşayan vatandaşlar daha sağlıklı kaldıklarını iddia ediyor.

Kapadokya'nın eski taş evleri altın değerinde...

Öte yandan Nevşehir'in turistik yörelerinde özellikle Ürgüp, Avanos, Ortahisar, Uçhisar, Göreme gibi yerleşim yerlerinde eski taş evlerinin süslediği butik evler altın değerinde ... Yerli yabancı turistlerde Kapadokya gezilerinde konaklama için en çok bu taş evlerden yapılan butik otelleri tercih ediyorlar.

İşte Nevşehir'deki taş evlerden manzaralar...

Nevşehirli Mimar Faruk Sağcan, kent belleğinde paylaştığı aşağıdaki Nevşehir tarihi fotoğraflarının altına şu notu düştü; "Nevşehir Kale Mahallesi (Raşitbey-Cumhuriyet Mahallesi) Yanlış hatırlamadıysam Göre Yolu Sk. 45 numarada eski ev. Şubat 2005 (15 yıl öncesi) O yıllarda sokak üzerinde nadir de olsa ayakta kalabilmiş küçük ve güzel evlerden biriydi. Cümle kapısının yanından başlayıp üstünden geçen ve üst kattaki çardağı (asmaaltı) gölgeleyen asması çok hoştu...."

Nevşehirli Mimar Faruk Sağcan'ın arşivlerinden paylaşılan bu görüntüler Kale Mahallesi (Raşitbey-Cumhuriyet Mahallesi)nden...

Kaynak: ‎Faruk Sağcan‎ - Nevşehir tarihi fotoğrafları (kent belleği)