Taşıt yollarında bulunan horst ve grabenler yani yükseltiler ve çöküntüler trafik güvenliğini riske sokmakta; trafik kazalarına davetiye çıkarmaktadır.

Taşıt yolları, sürücü ve yaya olarak insanların kullanımına sunulan özel malzemelerle kaplanmış, taşıtların belirlenen hızda güvenle gidebilmesi için her türlü altyapısı ve işaretlemesi yapılmış yollardır. Yolun stratejik önemi ve yola biçilen kullanım ömrüne göre; yapım / bakım / onarım maliyetleri, iklim koşulları da dikkate alınarak, zemin etüdü çalışmaları ve buna bağlı olarak projelendirmesi ve yapımı gerçekleştirilmektedir. Yapılan yollar, sonradan ihtiyaç duyulan altyapı bağlantıları için kazılmamalı / bozulmamalıdır. Çünkü parselasyonda nerelere yapı ruhsatı olduğu önceden bilinen bir durumdur; bunun için yolun yapımı aşamasında yol altı geçiş boruları / düzenekleri yapılmalıdır. İhtiyaç anında da hazır halde bulunan geçiş düzeneklerinden, trafik akışını aksatmadan / yola zarar vermeden, alt yapı bağlantıları gerçekleştirilmelidir.   

Gerekli fizibilitesi yapılmadan, yetersiz alt yapı ile hizmete sunulan yollar, daha sonra ya iklimsel şartlarla deforme olmakta ya da ihtiyaca binaen kazılmakta ve yolun geometrisi bozulmaktadır. Oluşan çukurlar bazen bir kürek toprakla / parke taşla / asfaltla kaplanmakta; bazen de oluruna bırakılarak kronik hale gelmektedir. Sonradan yola yapılan yamalar, genellikle ya tümsek ya da çukur oluşturmaktadır. Trafiğin seyrüseferinde aniden ortaya çıkan / görülen yükselti veya çukurlar; sürücülerin ani refleksiyle, frene basılarak veya bir direksiyon hareketiyle, yavaş geçilmeye / kurtarılmaya çalışılmaktadır. Bu ani hareketler, ya arkadan gelen / ya karşıdan gelen / ya da sollama eğilimindeki taşıt sürücüsünün veyahut o anda çevrede bulunan yayanın güvenliğini tehlikeye sokulmaktadır.

Taşıt yollarının yüzey kaplamaları / altyapı kapakları / ızgara düzenekleri; iyi tesviye yapabilen, profesyonel ekiplerin çalışması ile yapılmalıdır. 21. yüzyılda / nano-teknoloji çağında, trafiği tehlikeye sokabilecek yükselti / çöküntü gibi yol kusurları, artık normal karşılanmamaktadır.

Taşıt yollarında güven veren bir trafik için;

-Trafik güvenliğini riske sokabilecek her tür oluşum, işaretlerle belirtilmelidir.

-Trafiği güvenli hale getirmek için yapılan kasisler, risk oluşturacak yükseklikte olmamalıdır.

-Altyapı sistemlerine ait her tür kapak, taşıt yolu üzerinde yükselti veya çöküntü oluşturmamalıdır.

-Parselasyon planları incelenerek, yolların altına altyapı geçiş boruları / düzenekleri yerleştirilmelidir.

-Yolların her türlü alt yapısı tamamlandıktan sonra, zemin kaplaması ve çevre düzenlemesi yapılmalıdır.

Nevşehir’de Trafik Güvenliği Projesi