KÖŞEKTAŞLI ŞAİR/YAZAR DR. NEDİM UÇAR

Doç.Dr. Faruk GÜÇLÜ

                                                                   “Damla damla yaşlar döken bulutta,
                                                                     Sevgi yılındaki sabır sebatta,
                                                                     Kalbimizde açan binbir umutta,
                                                                     Aşk ile büyüyen hazda Yunus var.”

Hacıbektaş ilçesinin şirin köyü Köşektaşlı olan şair,yazar ve eski bir emniyet müdürü Dr. Nedim Uçar çok sayıda esere imza atmış değerli bir yazın ve düşün adamıdır. Kendisi emniyet teşkilatında üst düzeye yükseldiği gibi edebiyat dünyasında da yerini almıştır.

Dr. Nedim Uçar, 05 Ocak 1945 tarihinde Nevşehir ili Hacıbektaş ilçesi Köşektaş Köyünde doğmuştur. Ankara Polis Koleji ve Polis Akademisini bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesine devam etmiştir. Anadolu Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesinden mineraller, kıymetli ve yarı kıymetli taşlar ve tarihi eserler konusunda uzmanlık belgeleri aldı. Görevi gereği çeşitli illerde çalıştı. 1994 yılından itibaren 1. Sınıf Emniyet Müdürü olarak Emniyet Genel Müdürlüğünde görevine devam etmiş, 2005 yılında Polis Başmüfettişi olarak görev yaparken emekliye ayrılmıştır. Hukuk Fakültesi, Eğitim Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Polis Akademisi, birbirinden çok farklı alanlarda başarılı olabilmek zeka, azim ve çalışmak gerektirir.

Şair Nedim Uçar’ın özgeçmişi ve söyleşileri incelendiğinde, ilk şiirlerini çocukluk yıllarında yazdığı, doğa ve insan sevgisini, gökyüzünün güzelliklerini ve güncel olayları konu aldığı görülmektedir. Şair Uçar şiirlerinde hece ölçüsünün pek çok çeşidini kullanmıştır. Şair, şiirin evrensel bir dil ve bütün insanlığın hatta bütün evrenin ortak yapıtı olduğunu savunmaktadır.

Şair Nedim Uçar’ın şiirleri, yurt içinde ve yurt dışında basılan bir çok gazete, dergi, antoloji ve kitaplarda, ayrıca televizyon ve radyo programlarında yer almıştır. Düzenlenen uluslararası, ulusal, kurumsal ve bölgesel nitelikli şiir, destan, hikâye, slogan, marş, güfte ve TSM dalındaki yarışmalarda 100’ün üzerinde derece ve ödül kazanmıştır.

1993 yılında Dünya Sanat ve Kültür Akademisinin daveti üzerine Meksika, Amerika ve Kanada’da 14. Dünya Şairler Şölenine katılmıştır. 1994 yılında Şair Nedim Uçar’a Kaliforniya Üniversitesi WCP Akademisince Çin Cumhuriyeti Taipei şehrinde Dünya Edebiyat Fahri Doktora diploması ve unvanı verilmiştir 50. Sanat yılım 2010 yılı içerisinde: Avrupa Kapadokya Derneği ve Nevşehirliler Platformunun muhteşem koordinesinde; Türkiye, Almanya, Hollanda, Belçika gibi birçok ülkede ve şehirlerde, TV. Programlarında yerli ve yabancı şair, yazar, ilim adamı ve sanatçıların katılımları ile kutlanmış ve belgesel bir doküman haline getirilmiştir. 2014 yılında Kapadokya Kültür Derneği’nin ve Azerbaycan Kültür Elçiliğinin düzenlediği şairler şöleni nedeniyle Azerbaycan’nın, Bakü, Gence ve Tavuz kentlerindeki uluslar arası şairler şölenlerine katılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığının 1999 yılında komisyona hazırlattığı İlköğretim 8. Sınıf Türkçe kitabına “Türkiye'm” isimli şiiri ders konusu olarak girmiştir.

Şiirlerinden 324 tanesi Türk Sanat Müziği dalında, 5 tanesi Türk Halk Müziği dalında, 2 tanesi Hafif Müzik dalında, 18 tanesi Çocuk Şarkıları dalında bestekârlarca bestelenmiş, ayrıca 14 şiiri de resmi marş olarak kabul edilmiştir. 2015 yılında İlesam’ın düzenlediği “Manhıdan Şarkıya” isimli güfte yarışmasında “Kar Tanesi “isimli eserim ile finale kalmış, altı eserle birlikte Azerbaycan Bakü ve Ankara TRT Stüdyolarında seslendirilmiştir.168 şiiri yabancı dile çevrilmiştir.

Şairin hayatı, kişiliği ve eserleri ile ilgili değişik üniversitelerce yirmi bir ayrı alanda tez hazırlanmıştır. Nedim Uçar’ın üçü İngilizce'ye de çevrilen on dört şiir kitabı, bir roman kitabı, bir hikâye kitabı, 2 çeviri kitabı ve dört tiyatro kitabı olmak üzere toplam yirmibeş kitabı vardır. Şiirlerinde; doğa ile birlikte, ayrılık, özlem, sevgi, umut, umutsuzluk, yalnızlık gibi insanî duyguları işlemiştir.

Emekliliğini Eskişehir ilinde geçiren Uçar, 26 Kasım 2018 tarihinde vefat etmiştir.

Nedim Uçar’dan bir şiir:

GEÇEN ZAMAN

Bu sinemi hüzünlerle dağladım,
Ah, gitmedi şu başımın dumanı.
El gülerken tenhalarda ağladım,
Tutamadım geçip giden zamanı.

Gündüzlerim, geceleri şaşırdı,
Yollar beni karlı dağlar aşırdı,
Gözyaşlarım ırmakları taşırdı,
Tutamadım geçip giden zamanı.

Aşk dediğin iki dudak arası,
İyi olmaz dost dilinin yarası,
Yol dediğin uzak değil şurası,
Tutamadım geçip giden zamanı.

Mevsimleri uç ucuna ekledim,
Sayıları baştan sona tekledim,
Şafak vakti gelir diye bekledim,
Tutamadım geçip giden zamanı.

Dr. Nedim Uçar’ın yayınlanan eserleri:

Şiir Kitapları

Öksüz: 1974, Yağmurla Geliyorum: 1991, Gül Kurusu Akşamlar: 1992, Göz Kırpan Yıldızlar: 1992, Yıldızlar Düşer Avuçlarıma: 1992, Gün Işığında Zaman: 1993 Türkçe-İngilizce, Dünya Bir Dostluk Bahçesi: 1993 Türkçe-İngilizce, Titreyen Sular: 1993 Türkçe-İngilizce, Yıldızlar Ellerimde Ufalır: 1994, Yeşil Vadiler: 2000 Umutlar Sevmekle Başlar, Gönlümün Irmakları: 2009 Dörtlükler, Sılaya Özlem: 2010, Yolda Geçen Bir Ömür: 2013 Mâniler Çeviri Kitabı:100 Damla (100 Tomçi) : 2011 Rusça harflerle (Özbekçe)'ye çeviri: Şair: Hasiyet Rustamova, Yalnızlığı Yaşamak: 2011 Azerbaycan Türkçesi'ne Çeviri: Prof. Dr. Elçin İskenderzade-Rugiyya Rafik kızı

Çeviri Kitabı; 100 Damla (100 Tomçi) : 2011 Rusca harflerle (Özbekçe)'ye çeviri: Şair: Hasiyet Rustamovai Yalnızlığı Yaşamak : 2011 Azerbaycan Türkçesine Çeviri: Prof. Dr. Elçin İskenderzade

Roman  Onlar Niçin Üşümediler :1992

Hikâye  ;Dizelerle Nasreddin Hoca Hikâyeleri :1992
Tiyatro Eserleri ;Gecenin Kartalları : 1992, Huzur Polis Karakolu : 1993 ,Huzur Çıkmazı : 1994 Bir Gün 24 Saattir : 1995 (Şeffaf Karakol)