ŞABAN AYININ FAZİLETİ

İdraki ile bahtiyar olduğumuz Şaban ayı Peygamber Efendimiz’e (SAV) nispet olunan bir aydır. Hz Hasan’dan (ra) dan rivayete göre Resûl-i Ekrem (SAV): "Recep Allah'ın, Şaban benim ve Ramazan da ümmetimin ayıdır" buyurmuştur. (Ramuz El Ehadis:1/289-2)

Bu mübarek ayı ibadet ve taatla, dua ve niyazla değerlendirmeliyiz. Bu ayda Rabb’imizin üzerimize yağdırmış olduğu rahmet ve mağfiret yağmurlarından istifade etmeli, isyanlarımıza, hatalarımıza ve günahlarımıza tövbe etmeliyiz. Çünkü Yüce Rabb’imiz tövbe edenlerin tövbelerini kabul ettiğini bizlere şöyle müjdeliyor: “Kim bir kötülük yapar veya nefsine zulmeder de sonra Allah’tan mağfiret dilerse, Allah’ı çok mağfiret sahibi ve esirgeyici bulacaktır. (Nisa, /110)

Peygamberimizin (SAV) Şaban ayına gösterdiği hürmetin bir sebebi de devamında gelecek olan Kur’an ayı olan Ramazan’dan dolayı idi; “Ya Resul Allah, Ramazan’dan başka en faziletli oruç ayı hangi aydadır? Şeklinde sorulan soruya: “Ramazan’ı tazim için (Ramazan hürmetine) Şâban’da tutulan oruçtur.” cevabını verirler. (Tirmizi, Zekât.28)

Şaban ayının on beşinci gecesi Berat Kandili

Şaban ayının önemli bir hususiyeti de, Şaban ayının on beşinci gecesinin, "Beraat gecesi” olmasıdır.

Berat gecesi, rahmet ve mağfiret gecesi, müminlerin dualarının kabul, günahlarının af olduğu bir zaman dilimidir.

Şaban ayında ameller Rabbimize Arz olunur

Şâban ayında oruç tutulması menduptur. Hz. Aişe validemizin bizlere aktardığına göre: “Efendimiz (SAV) pek az bir kısmı hariç, Şâban ayını baştan sona oruçlu geçirirdi.” (Müslim, Sıyâm 176) Kendilerine bunun hikmeti sorulduğunda şöyle buyurmuştur: “Şaban, Recep ile Ramazan arasında insanların gafil bulunduğu ve amellerin âlemlerin Rabbi olan Allah'a yükseldiği aydır. Bu ayda ameller Allah’a arz edilir; ben amellerimin oruçlu iken Allah’a arz edilmesini arzu ediyor ve bu ayda oruç tutuyorum” buyurmuştur. (Nesâî,“Savm”,70)

Şaban ayımız  ülkemiz, İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olsun. Rabbim bu mübarek aydan layıkıyla istifade etmeyi hepimize nasip eylesin.

HÜSREV ÖNDEGELEN