Hepimizin duygusal travmaları vardır. Kimimiz dışlanmış, kimi aşağılanmış, kimi sevilmemiş, kimi aşırı korkmuştur bu hayatta.
Bazen bazı sesler bizi aşırı irrite eder, bazen kokular vs. Bazen sürekli uykusuzluk yaşarız. Bazen de yaşadığımız büyük travmanın etkisinden kurtulamayız.
Bu yüzden bazılarımız acıları unutmak ister, yaşadığı acı anıları silmek ister. Elbette böyle bir durum söz konusu değildir, bu sağlıklı da değildir. Sağlıklı olan onları aşabilmektir. Aşmak için ise kabullenmek.
Travma iki çeşittir :
Makro travmalar hayatî tehlikesi olan deprem, sel, tsunami, trafik kazası.
Mikro travmalar ise hayatî tehlikesi olmayan küçük ancak sürekli olan ve uzun vadede büyük sıkıntılar oluşturan şeylerdir.
Örneğin uzun süre dışlanmaya ya da aşağılanmaya maruz kalmak.
Travma beyinde normal anı ağları gibi kaydedilmez. Limbik sistemdeki amigdala denilen yerde kilitlidir. Ve beynin diğer lobuyla ilişkisi kesiktir. Bu yüzden her hatırlandığında ilk günkü acıyı ya da korkuyu hisseder kişi.
İşte tam da bu noktada EMDR tedavisinde beynin tıkanan bu ağı işlemeye başlar beynin iki lobu arasında yeniden bağlantı kurulmaya başlar. Böylelikle travmatik anı, travmatik olma özelliğini yitirir ve normal anı ağına kaydedilir.
Yaşanan olaylar bilinçdışına form değiştirerek kaydedilir. Yani insan neredeyse hiçbir olayı salt objektif algılayamaz. Algılar subjektiftir ve geçmiş anı ağlarıyla birleştiği için form değiştirir. Bazı anılar büyük travma oluşturur ve travma zihinde bölük börçük kayıtlıdır. Yani bütünlüğü yoktur. Kesik kesiktir ve bu yüzden kişi olayın bütününü hatırlayamaz.
Bazen bir görüntü, bazen bir koku, bazen de bir ses tetikler onu. Mesela bazıları ambulans sesinden aşırı irrite olur. Kimisi ise köpek sesinden. Kişiden kişiye değişen travmalar diğerine göre anlamsız gelirken, yaşayan kişiye bazen hayatı dar edebilir. Tamamen hayat enerjisini tüketebilir.
Panik atak, anksiyete, fobik rahatsızlıklar, travma sonrası stress bozukluğu, migren gibi bir çok rahatsızlıkta çok hızlı iyileşme sağlayan EMDR aynı zamanda evlilikte eşler arası yaşanan olumsuz anılarda da çok etkilidir.
Eşler arasında 10 yıl önceki olumsuz olayları bile unutamayıp sürekli gündeme getirenler vardır. Aslında bu bir psikolojik sorundur. Kişi bunu istemese de bu şekilde yaşar.
Kayınvalidesi ile yaşadığı anıları üzerinden yıllar geçmesine rağmen, unutamadığı için ciddi huzursuzluk yaşayan kadınlar vardır.
Bu gibi durumlarda etrafındakiler ona kızar ve onu yargılar:
"Bu kadar küçük şeyleri neden kafanda büyütüyorsun, bak sağlığın yerinde, eşin/ çocukların var, yediğin önünde yemediğin ardında, başkalarında daha ağır sıkıntılar var" diyerek onları bir de anlaşılmamanın girdabına sokarlar.
İnsan anlaşılmadıkça daha çok yalnızlaşır ve savunmasız hale gelir.
Bu da onda agresyon veya depresyon bazen de anksiyete oluşturur. Hatta öyle ki insan,benlik dağılmaları (dissosiation) bile yaşayabilir.
Basit gibi görünen, ancak insanın hayat kalitesini ciddi anlamda düşüren bu sorunları aşmanın en etkili ve en kalıcı yolu psikoterapidir.
EMDR terapisi ile yaşanan travmatik olayların acısından kurtulabilirsiniz. Anıları silmek değil anıların oluşturduğu acıların etkisinden kurtulmak mümkün.
Sorunu kabullenmek onu aşabilmenin ilk adımıdır.
Sağlıkla kalın...


FATMA ÇALIŞKAN
Psikolog/Pozitif Psikoterapist
Psikodrama Co- Terapist
Aile Danışmanı