CHP Nevşehir Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'a verdiği yazılı soru önergesi ile Avanos ilçesinde, Kızılırmak HES projelerinin çevreye ve canlı yaşamına verdiği zarardan Bakanlığınız haberdar mıdır? diye sordu.

Milletvekili Sarıaslan;"Nevşehir ilimizin Avanos ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerinde kurulu olan Hidroelektrik santrallerinin su tutması bölgeyi olumsuz etkilemektedir. Çevre kirliliği ve canlı yaşamı açısından tehlikeli bir noktaya ulaşan bu sorunu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat KURUM’a önerge ile sorduk…" dedi.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasa’nın 98. ve T.B.M.M. iç tüzüğünün 96. Maddeleri gereğince talep ederim. Saygılarımla. 30.11.2021

Faruk SARIASLAN

Nevşehir Milletvekili

Nevşehir ilimizin Avanos ilçesinde Kızılırmak Nehri üzerinde kurulu olan Hidroelektrik santrallerinin su tutması bölgeyi olumsuz etkilemektedir. Kızılırmak havzasına yeterli suyun verilmemesi nedeni ile oluşan çevre kirliliği, canlı yaşamı açısından tehlikeli bir noktaya ulaşmıştır.Bizzat yerinde yaptığımız incelemeler veyerel basınımızda yer alan haberler neticesinde, yosunla kaplanan Kızılırmak havzasıüzerinde yaşamını sürdüren canlılar, yeterli suyun salınmaması nedeniyle büyük tehdit altındadır. İlçenin simgesi haline gelen ördek ve kazların yaşamını olumsuz etkilediği,balık ölümlerinin gerçekleştiği, bölge çiftçisinin ve ilçe turizminin zarar gördüğü aşikârdır.

Yenilenebilir ve ucuz enerji ihtiyacıyla yapılan Hidroelektrik Santrali Projelerinin, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporlarının, denetimsizlik ve yanlış uygulamalar nedeni ile ekosistemi olumsuz etkilediği yadsınamaz bir gerçektir.

Bu bağlamda;

  1. Avanos ilçemizde, Kızılırmak HES projelerinin çevreye ve canlı yaşamına verdiği zarardan Bakanlığınız haberdar mıdır?
  2. Kızılırmak havzasına yeterli suyun verilmemesinin herhangi bir gerekçesi var mıdır?
  3. HES projelerinin yarattığı çevresel tahribata karşı Bakanlığınızın acil bir eylem planı var mıdır?
  4. Kızılırmak Nehri üzerinde kurulu olan HES projelerinden kaynaklı bölge halkının yaşadığızararlar ve olumsuzluklartelafi edilecek midir?