Nevşehir Tarım Gıda Hayvancılık İl Müdürlüğü'ndeki açılış törenine, Vali Abdurrahman Savaş, Nevşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, İl Müftüsü Yakup Öztürk, JAKEM Komutanı Jandarma Yarbay Halil Altıntaş ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personeli katıldı.

 

Vali Savaş, burada yaptığı konuşmada, yapılan bu ünitenin kamu hizmetlerinin anlayış olarak geldiği noktanın en önemli emarelerinden biri olduğunu söyledi.

 

Hayvan sağlığının üreticiler açısından son derece önemli olduğunu, sonuçta hastalıktan doğacak kayıplarda bir nevi üreticilerin sermaye kaybına uğrayabileceklerini, bunu önemlemenin de kamu görevlerinden biri olduğunu belirten Savaş, "Bu tür sorunlarla ortaya çıkabilecek sorunları önceden tespit edip önleyici tedbirler kamu olarak alınmaktadır. Bu ünite de bunun bir göstergesidir. Kamu harcamalarını etkinlik ve maliyet açısından daha etkili kullanmak da son derece önemlidir. Burada önceden kurulu olan sistemin hem zaman hem de maddi harcamanın fazla olduğu görülüyor. Yeni sistem ise yeni kamu anlayışının bir ürünüdür" dedi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz da, kurulan tünel sisteminin Türkiye genelinde 38 ilde var olduğunu, Nevşehir'e kurulan sistemin ise diğer illerden farklı olarak bakanlık bütçesiyle değil öz kaynaklarla yapılması bakımından bir ilk olduğunu belirtti.

 

Hayvan hastalıklarında 3 önemli aşamanın olduğunu, bunların hayvanların düzenli olarak aşılarının yapılması, hayvanların taşındığı araçların ve kaldıkların ahırların dezenfekte edilmesi olduğunu kaydeden Yılmaz, yeni kurulan sistem ile hayvanların taşındığı araçların eski sisteme oranla daha kısa sürede daha iyi dezenfekte edilebileceğini sözlerine ekledi.

 

Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Rukiye Pınar ise, hayvan sağlığı ve hayvanlarda yaygın olan hastalıklar hakkında bilgi vererek yeni oluşturulan sistemin verimliliği hakkında programa katılanlara teknik bilgi verdi.

 

Konuşmaları ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bahçesine kurulan "Dezenfeksiyon Tüneli"nin açılışı, Vali Savaş tarafından yapıldı.

 

Açılışın ardından ilk aracın dezenfekte işlemi yapıldı.