Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Selim Açık, ülke genelinde ekmek fiyatlarında % 30 indirim yapılabileceğini dile getirdi.

ÜLKE GENELİNDE EKMEK FİYATINDA % 30 İNDİRİM YAPALIM DAHA HİJYENİK DAHA KALİTELİ HİZMET SAĞLAYALIM.

Ülkemiz genelinde kapasite azlığı fırıncı fazlalığı maliyetleri % 30 artırır iken faturasını vatandaşlar ödemektedir.

Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Selim Açık yapmış olduğu açıklamalarında, “ Ülkemiz genelinde yapılan tespitlerde, 44 bin ekmek üreticisi olması; ekmek fiyatlarının daima yüksek maliyetlerle mal olmasına neden olmaktadır. Bu ilginç gerçek ne yazık ki göz ardı edilmektedir.” dedi.

Selim Açık, ülkemiz genelinde ekmek fiyatlarının ve sektörün yeniden yapılandırılması için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı birleşiminde bir komisyon kurulması ile ekmek fiyatlarının maliyet açısından cazip ve daha kaliteli ekmek üretiminin sağlanabileceğini dile getirmektedir.

Açık, “ Ülkemiz genelinde 54 bin ekmek üreticisi bulunmaktadır. 54 bin üretici meslektaşım işletmesinde mevcut kapasitesinin sadece % 30’nu kullanarak üretim yapmaktadır. Bu oran 20 yıl önce % 65, 10 yıl önce % 50 iken bu günlerde % 30’a gerilemiştir. Bu düşüşün sebeplerinin başında her geçen gün yeni fırın işletmelerinin açılması ana neden olmakla birlikte insanların sofrasında ekmeği kısması, zengin çeşit, ulusal fastfood anlayışının da etkileri olmuştur. Bu durumdan dolayı ülkemiz genelinde fırıncı fazlalığı, kapasite azlığının faturası vatandaşlara kesilmektedir.

Bakanlık yetkililerimizle birlikte STK yetkililerinin de bu konuda çalışmalar yaparak sektörü baştan aşağı yeni düzenlemelerle yeni yapılandırmalarla uygun fiyata daha kaliteli ekmeği sunmalıyız.

Bir şehrimizin ekmek raiş fiyatı 0,75 krş iken aynı hammadde ve aynı yöntemle ile yapılan diğer bir şehrimizde raiş fiyatı 1,25 krş’a ekmek satılmaktadır. Sizce de bu durum abes değil midir? Aslın da ilk bakıldığında abes gelse de ekmek üreticisi bu oranlarda para kazanmamaktadır.

Bir şehrimiz pilot bölge seçilerek hammadde temininden üretime satıştan soframıza gelene kadar ki aşamalar tek tek irdelenerek sektöründe, vatandaşın da yararına uzun vadeli bir yapılanma içerisinde köklü değişiklikler yapılmalıdır. Pilot bölge seçilen ilimizde başarı sağlanması durumunda, diğer illerimizde de zamana yayarak uygulaması yapılabilir.

Fiyat düşüşü nasıl olacağı konusuna gelince örneğin, “Kayseri ilinde yaklaşık dört yüz üretici bulunmakta ve bu üretici meslektaşlarımızın yüzü kapalı ancak ekmek fiyatlarına zam geldiğinde açmakta faaliyetine ekmek fiyatları düşük iken son vermektedir. 240 meslektaşımız günlük ortalama 500 adet ekmek ile 1500 adet ekmek arasında ekmek üretimi yapmaktadır. Diğer kalan 60 firma ise şehrin lokomotif firması olup sürekli değişken kapasitelerle üretimini devam ettirmektedir. Kayseri ili merkezinde günlük ortalama 900 bin adet ekmek tüketilmekte olup, bu 900 bin adet ekmeğin 60 üretici 450 bin adetini yani % 50 lik kısmını sağlamaktadır. Dört yüz üretici ile şehrin ihtiyacı olan 900 bin adet ekmek üretimi gerçekleşmesi demek, 120 araç ile yapılacak sevkiyatın 500 araç ile sağlanması demek, 380 araç fazladan sevkiyatta kullanılması yakıt ve diğer giderlerinin yanı sıra 380 plasiyer ve yardımcısı ile birlikte 760 maaş demektir. İmalatta yapılacak iyileştirmeye gelince işletmelerimizde çalışan personel sayısında tam verimli çalışmadan dolayı % 30 lara varan personel gideri azalması sağlanacak hammadde temininde ise toplu alımlardan dolayı % 20 lere varan tasarruf sağlanmış olacaktır. Bunun yanı sıra 400 işletmede yapılacak kira, elektrik, su vb giderlerde de % 50’ye varan, halkın cebine girecek bir kazanç sağlanması olacaktır” dedi.

Selim Açık, sözlerine “Dört yüz adet işletmenin 50-60 adetlere düşürülmesinde ise hiçbir üreticinin mağduriyeti olmadan tek çatı altında birleşme, kooperatifleşme vb yöntemlerle sağlanması ile yapılanma sağlanabileceğini, içler acısı bu durumdan gelişen teknoloji ve global dünyada bu konuların artık çok basit kaldığını birilerinin bu konuya el atması gerektiğini söyleyerek yetkililerin bir an önce nasıl ki her alanda tasarruf ve israfın önüne geçilmesi için tedbirler alınıyorsa bizim sektörümüzde de yeni tedbirlerin alınması gerektiğini” dile getirdi.

Türkiye Endüstriyel Fırıncılar Birliği Disiplin Kurulu Üyesi, Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Yardımcısı Selim Açık;

Gelişmiş ülkelerde bu durumun böyle olduğunu ülkemizde de bu uygulamaların hayata geçirilerek milli kayıpların önlenmesi gerektiğini örneğin, Almanya Berlin nüfuzu 4 milyon iken ekmek üreten fırın sayısı sadece 170 işletme.

Kayseri ilinde bulunan 400 ekmek üreticisi yerine 50 üretici ile şehrin ekmek temini sağlanabilmesi sadece vatandaşa fayda sağlamamakla kalmayıp, denetlene bilirliği kolay ve yaptırımlardan dolayı hijyenik koşulların en üst seviyelere çıkmasının sağlanabileceğini ayrıca işletmelerde israfın minimum düzeye düşürüleceğinin kaçınılmaz olacağını iddia etti.