HACIBEKTAŞLI SANATÇI GÜRBÜZ SAPMAZ

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Sanatçı Gürbüz Sapmaz ,1946 yılında Nevşehir ili, Hacıbektaş ilçesinin Anapınar Köyünde, dünyaya geldi. Refik Başaran kitabında anlattığına göre; Ürgüp’lü Refik Başaran’ın plaklarını dinleyerek halk müziğine ilgi duymaya başladı. Küçük yaşlarda saz çalmaya heveslenmişse de, saz bulamadığı için ritm (darbuka) çalışarak ve okuyarak kendini yetiştirmeye başladı.

İlkokulu Anapınarköyünde bitirdikten sonra, 1962 yılında Ankara’ya giderek, o zamanın Ankara Radyosu Türk Halk Müziği Yurttan Sesler Korosu Şefi Osman Özdenkçi’den saz kursu aldı. Saz çalmayı öğrendikten sonra, tekrar memleketi Hacıbektaş’a döndü. Memleketinde ve çevre yörelerdeki düğünlerde on yıl süreyle saz çaldı ve bir süre geçimini böyle sağladı.

Daha sonra, Ankara Radyosunda mahalli sanatçı olarak görev yaptı. 1973 Yılında TRT’de çalışmaya başladı. 1981 Yılında Yurttan Sesler Korosunun açmış olduğu 'Yetişmiş Saz Sanatçısı' sınavını kazandı. Gürbüz Sapmaz, evli ve bir kız, bir erkek çocuk babasıdır.

https://www.hacibektas.net/uploads/RTEmagicC_gurbuzsapmazkkapak.bmp.jpg

Gürbüz Sapmaz’ın Nevşehir yöresine ve ülkemiz kültür tarihine en önemli katkılarından birisi deÜrgüp’lü Refik Başaran’ın yaşamı ile ilgili yaptığı araştırma ve incelemelerini topladığı, ŞEN OLASIN ÜRGÜP adını taşıyan kitaptır.

Sanatçı’nın kendi beyanına göre ; “Osman Özdenkçi’den bağlama dersi aldım. Divan Sazı ve vurmalı sazlar çalmaktayım.TRT TRT THM Repertuarına girmiş eserlerim şunlar; 1. Evlerinin Önü Bulgur Sokusu 2. Şu Zelvenin Ufak Tefek Taşları 3. Al Yorgan Atılmıyor 4. Geldim Ekecik Dağı 5. Karşı Bağda Taş Olmaz 6. Bağında Gülün Var 7. Kızılırmak Kan Ağlıyor Yasından 8. Bir Çift Güzel Gördüm 9. Yüce Dağlar Senin Karın Varmola 10. Al Elma Soyulur Mu 11. Garşı Bağda Daş Olmaz 12. Al Elma Soyulur Mu 13. Benim Annem Yol Üstüne Gelirse 14. Yürü Bre Yalan Dünya 15. Nevşehir Dedikleri 16. Reşitler Sıladan Çıkınca 17. Saat Üçbuçukta Pazarları gezdim 18. Hacılar Köyü 19. Karadır Kaşların Ela GetirirÇıkardığı CD ve özel çalışmalar: 1 Adet CD ”(Mutlu Kırşehir Sitesi).

Sanat yaşamı boyunca türkü derleme çalışmalarında da bulunmuştur. Derlediği türkülerden pek çoğu TRT repertuarında yer almaktadır.

Özgün sesiyle yöremize ait türküleri seslendirmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar

Hacıbektaş Web

Mutlu Kırşehir Sitesi