Nevşehir'de ev hanımları yaklaşan kış öncesi komşuları ile birlikte imece usulü kışın tüketecekleri yufka ekmeği hazırlığına başladı. 

Sonbahar mevsiminin kendini hissettirdiği bu günlerde, Gülşehir'in Karacaşar mahallesinde de ev hanımları, kışlık ekmek ihtiyacının karşılanması için yufka yapımına başladı.

Karacaşar'da kış hazırlıklarına başlayan kadınlar, yufka ekmek yaparak aile bütçelerine de katkıda bulunuyorlar.  Salça, turşu ve pekmez kaynatarak kışa hazırlanan ve aile ekonomisine katkı sağlayan kadınlar, yufka ekmeği de yapıyor.

Karacaşar Mahallesinde ev hanımları imece usulü birbirlerine yardım ediyor. Sabaha karşı başlayan hazırlıklarda, unu hamur haline getiren kadınlar, sabahın ilk saatlerinden itibaren de ekmek yapmaya başlıyorlar. Ekmek tahtasının üzerinde ‘beze’ adı verilen yuvarlak hamur topaklarını oklavayla açarak incelten kadınlar, tandır ateşinde sac üzerinde yufka ekmekleri pişiriyor. Kadınlar, akşam hava kararıncaya kadar yufka ekmeğini pişirmeye devam ediyor.

Her yıl sonbahar aylarında düzenli olarak yufka ekmeği yaptıklarını belirten Karacaşar Mahallesi hanımları, "komşularımızla ve akrabalarımızla birlikte kışın tüketeceğimiz yufka ekmeğimizi yapmaya başladık. İmece usulü, sırayla her gün birimizin ekmeğini yapıyoruz" diye konuştular.

Yufka ekmeklerin, uzun süre bayatlamadan muhafaza edildiğini söyleyen hanımlar, "tandırda sac üzerinde pişirilen ve üst üste yığılan kağıt inceliğindeki yufka ekmekler aylarca bayatlamadan kalıyor. Yenmek istendiğinde ise üzerlerine su serpiştirilip ıslatıldıktan sonra yeniyor" dediler.

Öte yandan Karacaşarlı kadınların kışlık yufka yapımını Amerikalı turistlerde meraklı bakışlarla izlediler.

Haber: Ali Başavcı