Türkiye'nin En Güzel Manastırı Olarak Gösterilen Nevşehir'in Ürgüp ilçesine bağlı Cemil köyünde bulunan Keşlik Manastırı Sergio ile Walk Show proğramı ile Tv8,5 ekranlarına taşındı.

Kapadokya'nın gizli hazinesi Keşlik Manastırı Tv8,5'da Sergio ile Walk Show proğramında daha önce hiç duymadığınız ve hiç bilinmeyen yönleri ile tanıtıldı.

Kapadokya'da unutulanlar ...

Manastırda Köylere Hizmet Götürme Birliği görevlisi olarak bulunan Cemil köyü sakinlerinden Cabir Coşkuner Keşiş manastırı hakkında bilgiler verdi.

Nevşehir'in Ürgüp ilçesi Cemil köyü çıkışında bulunan Keşlik Manastırı, Kapadokya bölgesindeki pek çok kilise ve manastır gibi tüf kayalar oyularak yapılmış korunaklı mağara yapılardan. Ürgüp'e yaklaşık 17 km uzaklıkta olan Keşlik Manastırı, oldukça iyi korunmuş erken Hristiyanlık dönemi manastırlardan.

Roma İmparatorluğu ve Bizans döneminin izlerini taşıyan Hristiyan yapısı olan manastır, büyük olasılıkla keşişlerin inzivaya çekildiği, papaz ve keşişlerin yetiştirildiği okul olarak biliniyor. 

Cemil Köyünde bulunan, Ürgüp’e yaklaşık 17 km uzaklıkta olan Keşlik Manastırı, oldukça iyi korunmuş erken Hristiyanlık dönemi manastırlardandır. Manastır, içinde baş melek Mikail (Arkhangelos) ve Hristiyan dünyasının ilk şehidi kabul edilen Aziz Srefanos’a adanmış iki ayrı kilise, Ayazma, yemekhane ve şaraphaneden oluşan bir bütündür. III. yüzyıl sonlarında bölgede ve Roma İmparatorluğu'nda Hristiyanlığın yayılmasıyla birlikte artan keşişler, Roma zulmünden kaçarak rahat ibadet edebilecekleri yerlere gidip genelde tek başlarına yaşamaya çalışıyor, halkın getirdiği yiyeceklerle yaşamlarını sürdürüyorlardı. Manastır yaşamını ilk örgütleyen, hatta kurallarını koyan Ortadoks mezhebinin de kurucusu olan, Kayserili Aziz Basileos (329-279) olmuştur.
 

Ürgüp Mustafapaşa (Sinasos) Köyünden 10 km kadar uzakta Damsa Barajının yakınındaki Cemil (Calela) köyünden 2 km sonra asfalt yolun sağında yer alır. Manastır kompleksi içinde iki kilise, bezirhane, şarap imalathanesi, mutfak, yemekhane, okul, toplantı salonu, Ayazma (kutsal su kaynağı), keşiş ve rahiplerin kaldığı evler bulunmaktadır. Manastırın 200 kişiyi barındırabileceği düşünülmektedir. Kapadokya gezinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerden biridir.