Can ve mal güvenliği tehlike arz ettiği için Nisan ayında hizmete kapatılan Nevşehir'deki bu tarihi şadırvanın çeşmeleri bu günlerde oldukça mahzun...

Nevşehirli Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından memleketine yaptırdığı Kurşunlu Camii'nin karşısında bulunan şadırvanın kapatılmasının ardından tam yedi ay geçmesine rağmen henüz bir çivi bile çakılmaması vatandaşlardan büyük tepki topluyor. Tepkili cami cemaati ve Nevşehirli vatandaşlar heralde buranın yapılması için birilerinin ölmesi yada yaralanmasını bekliyorlar. Bu nasıl bir iştir sözleriyle şikayetlerini dile getiriyorlar.

Nevşehir'in tarihi Kurşunlu camiisi ve bahçesinde bulunan bu şadırvanın restorasyon kapsamına alınıp alınmadığıda merak ediliyor.

Şuan bu tarihi şadırvan üzerindeki levhada;

"Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün 1759 sayı ve 05.04 .2017 tarihli yazısı gereğince Şadırvan, can ve mal güvenliği açısından tehlike arz ettiğinden dolayı kullanıma kapatılmıştır." ibaresi yazıyor.

Nisan ayından bugüne kadar 7 aydır hiçbir çalışma yapılmaması ve bilgi verilmemesi ise dikkat çekti.

Daha neyi bekliyorsunuz. Bu tarihi yapının iyice yıkılması mı bekleniyor?

FİB Haber Merkezi olarak soruyoruz? Bu tarihi yapı olarak Nevşehir Kurşunlu Camisi ve şadırvan için kuruldan onay verildi mi? Projelendirildi mi ve gerekli resmi kurumlardan onayları alındı mı, çalışmalar ne zaman başlayacak...?

Şimdi bu soruların cevabı için muhatapları olarak Başta Kayseri Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Nevşehir Belediyesinden acil bir açıklama bekliyoruz.

 Nevşehir tarihi camiinin şadırvanı
 Mahzun

Damat İbrahim Paşa Külliyesi içerisinde yer alan; Kurşunlu Cami Şadırvanı aylardır, Mahsun ve hüzünlü.. Nevşehir'li Damat İbrahim Paşa'nın yadigarı olan Külliye içerisindeki, Kurşunlu Cami bu kez Şadırvan sularınında kesilmesi ile birlikte, son derece muhsunlaştı. Yüzyıllardır İbadet hizmetinde yer alan ve halkın abdest aldığı, suyla hayat bulmasına vesile olan; Şadırvan malesef bu günlerde kapalı...

Nevşehirli vatandaşlar ata yadigarı tarihi Kurşunlu cami ve şadırvan'ın bir an önce restarasyon çalışmalarına başlanılmasını bekliyor.

Nevşehir il merkezinde bulunan Damat İbrahim Paşa Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan cami. Lale Devri’nin sadrazamı Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1726-1727 yılları arasında yaptırmıştır.


Yapımı 1726 yılında tamamlanan Damat İbrahim Paşa Külliyesi, Kurşunlu Cami ve Şadırvan batılaşma dönemine geçişte, daha çok klâsik anlayışla inşa edilmiş bir yapıdır. Patrona Halil isyanında Sâdâbâd’daki sivil yapıların tarûmâr edildiği düşünülecek olursa İstanbul’da dönemin mimarî özelliklerini günümüze taşıyan sınırlı sayıda eser vardır. Nevşehir’de yer alan külliye ve cami bu yönüyle önemlidir. 

Nevşehir'de Tarihi Kurşunlu Cami , Külliye, Medrese ve Şadırvan, Restorasyon Bekliyor... ​