ON BİR AYIN SULTANI

Elhamdulilâh Rabbimiz on bir ayın sultanı RAMAZAN’a yine kavuşturdu. Bu ayda oruç tutacak olanlar ,açlık ve susuzluktan yandıkları, oruçlarında günahları yakıp yok ettiği için bu aya yanmak anlamında “Ramazan”adı verilmiştir. Oruç;   önündeki yiyeceğe, içeceğe el uzatıp alma imkanı varken,acizlik hissi taşıyarak, arzu ettiği şeylerden kendini geri çekebilmek,uzak durabilmektir. Oruç; niyet ederek tan yerinin ağarmaya başlamasından (yani imsak vaktinden)itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiden uzak durmak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir. Oruç ;ben müslümanım diyen her sağlıklı mü’minin yerine getirmesi gereken farz ibadeti dir.

Bu mübarek ay teravih namazlarıyla ,sahurdaki güzellikleri ile mukabelelerde okunan Kur’an-ı Kerim tilavetleri ile okuyacağımız hatimler ile sahurdan evvel kalkıp kılınan teheccüd  namazlarıyla, katılacağımız Hatme-i hace zikri halkaları ve sohbet meclislerine katılmamız ,iftar anının heyecanıyla, Nasip olursa Kadir gecesindeki manevi coşkusuyla, hayır ve hasenatıyla,fitre ve zekatıyla, bayram sabahı neşesi ile yaşadığımız bir ömrün hasat vaktidir.

Âlimlerimizin anlattığına göre sahabe-i  kiram altı ay boyunca Allah Teâlâ ya kendilerini Ramazan ayına ulaştırması için dua ederler,yılın diğer altı ayında da ise tuttuklar oruçlarının kabul edilmesi için Cenabı Hakk’a yalvarırlardı.

Allah celle celalühu”Ey iman edenler! oruç sizden önce gelip geçmiş ümmetlere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.Umulur ki korunursunuz”(Bakara 2/183) ayetinde zikredildiği gibi oruç ibadeti, insanı bir takım günahlardan korur ve takvaya ulaştırır.

Lâyıkı ile tutulan oruç,insanı kötülüklerden alıkoyar,kendi helal malını yemediği gibi bir başkasının da malını yemez.İnsan kendisine helal olduğu halde hanımına el sürmediği , sınırlarına dikkat ederek kendini şehevi duygulardan muhafaza ettiği gibi, harama bakmaz,gözünü korur,Yalan söylemez. Zina etmez.Gıybet yapmaz. Hainlerden uzak durur…Kul hakkına riayet eder. Bu sayede oruç,kişiyi dünyada günahlardan,ahirette ise cehennem azabından korumuş olur.Kendimizi günahlardan korumaya “takva”denir.

Şu halde bize düşen görev günaha girmekten kendimizi korumaktır. Sevgili peygamberimiz sallallahu aleyhi vesellem  bir hadisi Şerifinde şöyle buyuruyor :”…….Oruçlu kişiler Diğer aylarda yapabildiklerini  ramazan ayında yapamasınlar diye bu ayda azgın şeytanlar bağlanır ve hapsedilir. Zira bu ayın son gecesinde oruç tutmuş olanlar bağışlanır.”  

Bu mübarek ayın her gecesinde binlerce insan cehennemden azad edilir. Cennet kapıları açılır ,cehennem kapıları kapatılır.İftarda acele etmek,sahuru geciktirmek sünnettir.Ramazan ayında kur’an okumayı,kaza namazımız varsa çokca kılmayı hayır ve hasenatı çoğaltmayı bilmeliyiz.Sofralarımızda fakir fukara olmalı misafir olmalı.Depremzedeleri gözetmeyi de ihmal etmemeliyiz.İftar öncesi içtenlikle  Devletin bekası için,Müslüman idarecilerle vatanın ve mü’minlerin selameti için hainlerin ,münafıkların zararlarından korunmak için dua etmeli ve dualar da buluşmalıyız.

Ümmetin Ramazan ayını tebrik eder Rabbimden; sağlıklı,kalben zikir ve huzur içinde,feyz ve muhabbetle (bizleri cehennemden azad olmamızı sağlayacak) oruçlar tutabimeyi  nasip  etmesini dilerim.

 “Hayırla kalın”