Sigaraya gelen zamlar vatandaşı kimi zaman isyan ettiriyor. Yoğun bir şekilde sigara tüketen vatandaşlar belki de en büyük tepkiyi sigaraya gelen zamlara gösteriyor. Nevşehir'de sigara bağımlısı çok sayıda vatandaşlar ise sigara zammını kendileri için avantaja çevirmek için çareyi  "Hem sağlığınız hem paranız heba olmasın..." düşüncesiyle sigarayı bırakma kararında buluyor.

Sigarayı bırakma eğiliminin bilinenin aksine yaşlılara göre gençlerde daha fazla olduğu belirtildi. Son bir yıl içerisinde tütün ve tütün mamullerini bırakmayı teşebbüs edenlerin yaş grubuna göre dağılımında 15-24 yaş grubunda bırakmayı deneyenlerin oranı 65 ve yukarı yaştaki bireylerden daha fazla.

Sağlık Bakanı Koca; 'Sigarayı bırakmak istiyorsanız - Alo 171'

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada; "Sigarayı bırakmak istiyor, zorlanacağınızı düşünüyorsanız 171’i arayın. Bilimsel yardım alın. Sigarayı bırakmak, kararınızla birlikte bağımlılığa karşı ne yapacağınızı bilmenize bağlıdır. Profesyonel destekle sigarayı bırakın. Sayısız hastalığa yakalanma riskini azaltın." dedi.

Sigarayı Bırakabilirsiniz

Sigara bağımlılarının büyük çoğunluğu sigarayı bırakmak ister ya da bırakmayı düşünür. Eğer siz de bu kişilerden biriyseniz fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız merak etmeyin sigarayı bırakabilirsiniz.

Destek Alın


Sigarayı bırakmanızda size uzman personelimizle destek olacağız. Daha önce bizim yardımımızla sigarayı bırakmayı başaran binlerce kişi gibi siz de bağımlılığınızdan kurtulup sigarasız hayata "merhaba" diyeceksiniz.

Bir Tarih Belirleyin

Sigarayı bırakmak için önce bir tarih belirlemelisiniz. Aşağıdaki "Sigarayı Bırakmak İstiyorum" butonuna tıklayarak bir sigara bırakma tarihi belirleyebilir sigara bırakma konusundaki kararlılığınızı ve bağımlılık seviyenizi ölçebilir sigaranın size maliyetini öğrenebilirsiniz.

Sigarayı bıraktıktan sonra vücutta görülen 11 değişim
Sigarayı bırakma evresinde vücutta meydana gelen değişiklikler neler?
20 dakika sonra, kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir.
8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır.
24 saat sonra, vücut karbonmonoksitten arınır.
48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, solunum yolları fonksiyon görmeye başladığı için sekresyon miktarı artar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Enerji düzeyi artar.
2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır, yürürken yorulma ve tıkanma daha az görülür.
3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.