Nevşehir’de bir elin parmaklarını bile geçmeyecek sayıda olan Ortodonti Uzmanları arasında en çok tanınan, bilgisine ve tecrübesine itibar edilen Ortodonti Uzmanı Dt. Zehra Uz, mesleğiyle ilgili merak edilenleri cevaplandırdı.

Gülümsetmenin bir sanat olduğunu söyleyen Ortodonti Uzmanı, Uzm. Dt. Zehra Uz özellikle okulların tatile girmesiyle birlikte öğrencilerin, gençlerin Ortodonti uzmanının müdahalesi gereken tedavilerini rahatlıkla yaptırabileceklerine de dikkat çekerken sohbetimizde şu bilgileri aktardı;

Ortodonti ne demektir? Ortodontik tedavi ne işe yarar? Bize biraz da bunlardan bahseder misiniz?

“Ortodonti kelime anlamı olarak “düzgün diş” anlamına gelmektedir. Ortodontik tedaviler hem dişlerin çene kemikleri içerisinde düzgün bir biçimde sıralanmasını hem de çene kemiklerinin ve yüzün büyüme ve gelişim bozukluklarını düzeltmeyi hedefleyen tedavilerdir.

Alt ve üst dişlerde Ortodontik tedavi ile sağlanan iyi bir kapanışın, düzgün sıralanmış dişlerin ve dengeli bir alt-üst çene ilişkisinin bireylere pek çok artısı vardır. Bireyin yüz ve diş estetiğini düzeltmenin yanı sıra, çiğneme ve konuşma fonksiyonlarını da iyileştirir. Aynı zamanda düzgün sıralanmış dişlerin temizlenmesi çapraşık (eğri) dişlere göre daha kolay olmaktadır bu sayede ağız ve diş sağlığı da geliştirilmiş olur. Bu durum genel sağlığı da olumlu yönde etkileyerek bireyin öz güvenini artırır.

Malum okullar tatil oluyor bu süreçte biz velilere önerileriniz nelerdir?

Aslında çok güzel bir soru sordunuz. Herhangi bir sıkıntı ve şikayetiniz olmasa bile 6 ayda 1 kez diş hekimi muayenesi öneriyoruz. Böylece başlangıç aşamada oluşan çürükler daha kolay tedavi edilebilmektedir. Ya da kendi kişisel uzmanlık alanımdan bu duruma bakacak olursam çocuklarda görülen iskeletsel ve dişsel bozukluklar daha başlangıç evrede tespit edilebilir ve daha kolay tedavi edilebilir. Okulların tatil olması ile birlikte çocuklar ve yetişkinler rutin diş hekimi kontrollerini ve gerekli tedavilerini çok rahat bir şekilde yaptırabilmektedir.

Peki kimler ortodontik tedavi görmelidir hocam? Yaş sınırı var mıdır?

En erken ortodontik muayene 7 yaşında yapılmaktadır. Ortodonti uzmanı bu değerlendirmeler esnasında dişlerin, çene kemiklerinin ve yüzün büyüme ve gelişiminde bir bozukluk olduğunu tespit ederse size ortodontik tedavi önerecektir. Dişlerin, çenelerin ve yüzün büyüme ve gelişiminin bozulduğu pek çok ortodontik problem vardır. Şimdi hepsini burada söyleyemeyiz ancak bir problem var ise ve birey bu problemden estetik ve fonksiyonel açıdan rahatsız ise ve tedavi talebi varsa bu kişilerin ortodontik tedavi görmesi gerekmektedir. 2. sorunuza gelecek olursak, ortodontik tedavi için herhangi bir yaş sınırı yoktur. Dişleri ve dişeti sağlığı ideal olan her birey her yaşta ortodontik tedavi yaptırabilir. Toplumumuzda sadece çocuklara tel takılmaktadır gibi bir algı vardır. Maalesef bu yanlış bir düşüncedir. Bizim kliniğimizde şuanda 43 yaşında hastamız var. Güzel sonuçlar da almaktayız. Burada önemli nokta şudur; erken teşhis edilip tedaviye alınan çocuk hastalarımızla, erişkin hastalarımız arasında tedavi çeşitleri arasında farklılıklar vardır. Ama sonuçta elde edilen durum aynıdır.

Ortodontik tedavi nasıl bir tedavidir? Kısaca bilgi verir misiniz? Korkulacak herhangi bir durum var mıdır?

Tedavilerde kullanılan pek çok uygulama vardır ancak bunlardan en yaygın olanı ve halk tarafından en çok bilineni sabit ortodontik tedavide kullanılan braket ve diş tellerinden oluşan tedavidir. Bunlar metal veya estetik (diş renginde) olabilir. Ancak bunun yanında hastaların takıp çıkarabildiği hareketli apareyler, ağız dışından kullanılan maskeler ve boyunluklar gibi pek çok tedavi aracı da bulunmaktadır. Tel tedavisi sırasında herhangi bir ağrı olmamaktadır. Hastalarıma hep söylediğim bir şey var “benim kliniğimde iğne yok” aslında işin esprisi bu, tabi ki kliniğimizde iğne var ancak tel tedavisi için iğne yapılmasına gerek yoktur. Telleriniz anesteziye gerek duyulmadan yaklaşık 15-20 dakika içinde takılmaktadır. En önemli nokta uymanız gereken kurallar vardır. Bunları tek tek hastalarımızla karşılıklı konuşuyoruz, bilgilendirme broşürleri veriyoruz. Alışma sürecinde yara, tahriş olabilir ama genelde 2-3 gün içinde dokularınız tellerinize alışacaktır. Görüldüğü gibi aslında korkulacak bir durum değil. Hastalarıma her seans “bu ay nasıl geçti, bir problem oldu mu?” diye rutin sorarım. Çoğunlukla aldığım cevap şu oluyor “hocam ben çok korkmuştum, çevremden hep olumsuz söylemler duydum ama inanın hiç sorun yaşamadım.” Tabi bu geri dönüşler bizleri sevindiriyor.

Ortodontist nedir hocam? Sanırım siz ortodonti uzmanını kullanıyorsunuz. Arasında bir fark var mı?

Ortodontist ve ortodonti uzmanı arasında bir fark yoktur. Biraz daha Türkçe ve anlaşılır olması için kullanıyorum aslında. Ortodontist, ortodonti uzmanı ya da diş teli uzmanı denildiğinde, 5 yıllık diş hekimliği eğitimi ve sonrasında 4 yıl ortodonti uzmanlık eğitimini tamamlamış olan, uzman diş hekimi anlaşılmaktadır. Uzmanlık eğitimi sonrasında bu hekimlere Sağlık Bakanlığı tarafından Uzmanlık Belgesi verilmektedir.

Türkiye’de ortodontik tedavi yaygın bir tedavi şekli midir?

Toplumumuz gün geçtikçe daha bilinçli hale gelmektedir. Üniversitelerde/hastanelerde ya da özel muayenehanelerde bu tedaviyi olmak isteyen birey sayısı her geçen gün daha da artmaktadır.

Şu anda Türkiye’de ve dünyada ortodonti’nin durumu nedir? Türkiye’deki ortodonti uygulamaları uluslararası standartlara erişmiş durumda mı?

Ortodonti dünyada ne düzeyde ise Türkiye’de de o düzeydedir, bunda bir beis yoktur. Hem bilimsel arenada hem de klinik anlamda birçok ülkenin de önünde koşmaktadır.

Ortodontik tedavi gören hastalar tedavileriyle ilgili en doğru ve sağlıklı bilgiye nereden ulaşabilirler?

Kliniğimizin web sitesinde detaylı bir şekilde ortodonti ile ilgili soruları yanıtlamaya çalıştık. www.nevsehirortodonti.com.tr linkinden ulaşabilirler. Ayrıca iletişim formu ile de özel sorulara cevap verilmektedir. İnstagram, Facebook ve Twitter sayfalarımızda ise zaman zaman hem bilimsel hem de sosyal olarak halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Bu hesaplara nevsehirortodonti kullanıcı adıyla ulaşabilirler. Dilerseniz röportaj sonrasında da iletişim bilgilerimizi verebiliriz.

Son olarak eklemek istediğiniz bir şey var mı?

Ortodonti çok keyifli bir meslek. Hastaya sağlıklı olmanın yanı sıra etkileyici bir gülüş kazandırıyorsunuz. Bunun için bir sloganımız bile var. “Gülümsetmek Bir Sanattır” diye. Sanatçısı da “Ortodonti Uzmanı” dır. Buradan anne babalara mesajım; çocuklarınıza dişlerini günde 3 kez fırçalatınız, 6 ayda 1 diş hekimine kontrole götürünüz. Diş ve çene düzeltme işlemine ihtiyaç halinde çocuklarınızı ve kendinizi “Ortodonti Uzmanına” emanet ediniz. Yaz tatilinin gelmesi ile birlikte ağız ve diş sağlığınıza daha geniş bir zaman ayırabilirsiniz. Malum ortodontik tedaviler en az 1 yıl sürmektedir. Okulların tatil olduğu bu dönemde tedaviye başlanması hastalarımız için daha iyi olmaktadır. Bu anlamda aklında soru işareti olanlar kliniğimize gelerek ya da sosyal medyadan bize ulaşabilirler. Hafta sonunda üniversite sınavına girecek olan genç arkadaşlarımıza başarılar diliyorum. Ayrıca herkese sağlıklı gülüşler diliyorum.

Uzm. Dt. Zehra Uz kimdir?

“1988 yılında Nevşehir’de doğdum. Yani aslen Nevşehirliyim. İlkokul ve lise eğitimimi tamamladıktan sonra 2006 yılında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini kazandım. Burada 5 yıl diş hekimliği eğitimi aldım ve fakülteyi dönem 1.’si olarak bitirdim. 2011-2013 yılları arasında İstanbul/Kartal Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinde çalıştım. 2013 yılında Diş hekimliğinde Uzmanlık Sınavına girerek İnönü Üniversitesi Ortodonti Anabilim Dalında uzmanlığa başladım. Uzmanlık eğitimimi tamamladıktan sonra memleketime döndüm ve Nevşehir’in ilk ortodonti kliniğini açtım. 1.5 yıldır kendi özel kliniğimde Nevşehir ve civar illerdeki hastalara ortodontik tedavi hizmeti veriyorum. Çünkü Ortodonti Uzmanı maalesef her ilde bulunmamaktadır. Halkımız bu tedaviye başvurmak için yıllarca üniversite hastanelerine ya da civar illerdeki özel kliniklere başvurmuştur. Uzun süren tedaviler olduğu için aylık kontrol seanslarında başka şehre gitmek hem hasta açısından hem de velisi açısından gerçekten çok zor olmaktadır. Bu anlamda şehrimizdeki önemli bir açık da kapatılmış oldu. Diğer yandan diş hekimliği bir o kadar yorucu ve zor olsa da çok severek yaptığım bir iş. Kendimi başka bir meslekte hayal edemiyorum desem yeridir. Öyle ki Ortodontide uzmanlık yapmak, diş hekimliği tercihimi yaparken belirlediğim bir uzmanlık alanı idi. Üniversite sınavına girecek genç arkadaşlarıma hangi alanda mutlu olacaklarının tespitini çok güzel yapmalarını öneriyorum. Mesleğimde 8. yılım bitti ancak hala ilk günkü heyecan ve istekteyim.”

Uzm. Dt. Zehra Uz

Ortodonti Uzmanı-Ortodontist

Yeni Mah. Sahil sok. no:24/4 Nevşehir/Merkez

Klinik tel: (0384) 212 00 11

Klinik Gsm: 0554 177 11 50 Web: [email protected].