SIKINTI VE KEDERDEN GAM VE BORÇTAN KURTULMA DUASI

Ashaptan Ebu Umame dünyevi sıkıntılarından bunalmıştır. Namaz vakti dışında mescide kapanır.

Rasulüllah Efendimiz (sav) mescide girdiğinde onu görür ve: “Ya EbaUmame! Namaz vakti değil,

niçin mescitte oturuyorsun?” diye sorar.

-“Yakama yapışan sıkıntılar ve borçlar yüzünden ya Rasulellah!” cevabını verir. Ebu Umame.

Efendimiz (SAV): “Sana bir dua öğreteyim mi? Onu söylediğin zaman Allah (cc) sıkıntılarını giderir ve borcunu ödetir.” buyurur.

Ebu Umame: “Evet ya Rasulellah” der. Efendimiz (sav): “Sabah ve akşam; “Allahümmeinnieuzübikemine’l-hemmi, ve’l-hazeni, veeuzübikemine’l-aczi ve’l keseli; ve euzübikemine’l-cübnive’l-buhli, ve euzübikeminğalebeti’d-deyni ve kahri’r-ricali” Anlamı: “Allah’ım! Gam ve kederden, acizlikten ve tembellikten, korkaklık ve cimrilikten, borcun baskısından ve düşmanların kahrından sana sığınırım!”de. Buyurarak bu duayı öğretir.

Ebu Umame der ki: “Bunu yaptım, Allah sıkıntımı giderdi, borcumu ödeme imkanı verdi.”(EbuDavud,Salat, 367.)

Allah-uTeala(cc)Yüce Kelamında şöyle buyurur: “Kim Allah’a karşı gelmekten sakınırsa, Allah onu dert ve sıkıntıdan kurtarır.(Kendisine bir çıkış yolu gösterir.) Onu hiç ummadığı yerlerden rızıklandırır. Allah’a dayanıp güvenene Allah kâfidir. Allah buyruğunu elbette yerine getirir.” (Talâk, 2-3)

Ebu Umame gibi yakamıza yapışan dert ve sıkıntılardan borç ve kaygılardan Rabbimize sığınarak, Ona teslim olup, kulluğumuzu idrak ederek, kurtulabilir ve böylece huzur ve mutluluğu yakalayabiliriz. Zira gerçek huzur; Kul oldum Allah’ım! Demekle mümkündür.

HÜSREV ÖNDEGELEN