Kapadokya bölgesinin en zirve noktalarından biri olan tarihi Ortahisar Kalesi birkaç gün öncesinde yağan karla birlikte daha güzel bir görünüm kazandı.

Ortahisar Kalesi, Kapadokya’nın zirve noktası. Kapadokya’nın her yerinden görülen en büyük ve en güzel peri bacası. Kalenin zirvesi Kapadokya’nın kuş bakışı görüleceği tek yer.

Güney Anadolu’nun narenciye deposu da denilen vadi yamaçlarına oyulmuş kaya depolarıyla, bölgenin en büyük peri bacası olan kalesiyle ünlü, eski bir yerleşim yeri olan Ortahisar. Şimdiki yerleşimin tarihi 11. Yüzyıl başlarına dayanıyor. Anadolu’ya Orta Asya’dan göçlerin başladığı dönemlerde Horasan’dan gelen Özbek Türklerinden Hibe Dede ve 8 kardeşi Nevşehir Ortahisar Kalesi çevresine 9 ayrı ev yapmış. Bu dokuz aile şimdiki Ortahisar kasabasını kuran ve ilk yerleşen insanlar.

Ortahisar’da en erken tarihi devirler ise M.Ö. 1500’de Etilerin, M.Ö. 1200’lerde Frigyalıların, M. Ö. 657 yıllarında Likyalılar ve Perslerin hakim olduğu dönemler. M.Ö. 27 dönemlerinde Roma, M.S. 4 – 10. Yüzyıllar arasında ise Bizans hakimiyetine girmiş ve 1071’deki Malazgirt Zaferi ile Türklerin olmuş. 1916 yılında kasaba olan Ortahisar, Kapadokya’da turizme ilk açılan yer ve birçok medeniyet görüp geçirdiğinden oldukça zengin kültürel bir mozaiğe sahip.

Ortahisar Kalesi

Kapadokya’nın yöresel özelliklerini yansıtan Ortahisar kasabası ve civarında, görülmeye değer pek çok doğal güzellik ile tarihi yapı var. Yüzyıllar boyunca birçok medeniyet gördüğünden zengin bir manastır yaşamının izlerini Ortahisar kiliselerinde görebilirsiniz. Harim Kilisesi, Tavşanlı Kilise, Cambazlı Kilise, Sarıca Kilise, Balkan Deresi Kiliseleri, Üzümlü Kilise ve Hallaç Dere Manastırı Ortahisar’da görülesi tarih hatıralarından…

Bulunduğu kasabanın adıyla özdeşleşen Ortahisar Kalesi Kapadokya’nın en büyük peribacası diye de anılıyor. Tıpkı bir Babil kulesi gibi yükselen kale, dünyanın çok katlı yerleşimlerinin ilk bilinenlerinden ve İpek Yolu kervanlarının uğrak yerlerinden. Üç yanı dik vadilerle çevrili Ortahisar Kalesi’nin bulunduğu kayalar, savaşların bol olduğu eski dönemlerde korunma ve sığınma amacıyla ilk Etiler tarafından oyulmuş. Daha sonraları ise Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar zamanında da sığınak olarak kullanılmış.  Kasabanın ilk yerleşimi de kalede başlamış, nüfus fazlalaştıkça yamaçlardan aşağılara basamaklar halinde inen 2 katlı yeni evler yapılmış.

Nevşehir Ortahisar Kalesi 1470 yılında Fatih Sultan Mehmet’in emriyle Osmanlı topraklarına katılmış. Kalenin doğu tarafındaki manzaradan görünen küçük Ortahisar Kalesi de denilen İshak Paşa Kalesi’nin ise Ortahisar Kalesi’nin fethedilmesiyle alakalı olduğu söyleniyor. Şöyle ki; Fatih Sultan Mehmet, Karaman sorununu çözmesi için İshak Paşa’yı bölgeye gönderir. İshak Paşa gelir gelmez bugün Temenni Tepesi de denilen Ürgüp Kalesi’ni almak ister. Sıra Ortahisar Kalesi’nin fethine geldiğinde ise halk İshak Paşa’ya karşı korunmaya geçer ve kalenin giriş çıkışlarını koca değirmen taşlarıyla kapatır. İshak Paşa kaleye bu yolla giremeyeceğini anlayınca yerin altından tüneller kazdırır ve ancak tünellerden girerek kaleyi fetheder. İshak Paşa Kalesi’nin girişindeki katran kuyusunun da Ortahisar Kalesi’nin fethinde açıldığı rivayet edilir.

İşte Ortahisar kasabası LAVANTA Panorama Cafe'den Yılmaz CANTÜRK objektiflerinden...