Ürgüplü Araştırmacı/Yazar Mustafa Kaya

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Mustafa hoca ile 1970 li yıllarda Ürgüp Ortaokulu yatılı öğrencisi ile tanıştım, Ürgüp Lise-sinde edebiyat öğretmenim oldu. O yıllarda yazdığım ilk şiirlerimi inceledi ve hatta “sanki sende Cahit Kulebi izleri var “bile dedi.

Mustafa Kaya,1947 yılında Ürgüp Dereler Mahallesinde doğdu Ürgüp Zafer İlkokulu, Ürgüp Ortaokulu, Kırşehir Öğretmen Okulu ve Konya Eğitim Enstitüsü ve Açık Öğretim Fakültesini bitirdikten sonra Silifke, Patnos, Göre, Ürgüp Lisesi ve Ortaokulunda edebiyat öğretmenliği yapmıştır. 1980 sonrası bir süre öğretmenlikten uzaklaştırılmıştır. Açıkta kaldığı sürede turizm alanında ve değişik işlerde çalışmıştır. 1990 lı yıllarda yeniden öğretmenliğe dönen Mustafa Kaya , 65 yaş sebebiyle emekli olmuş ve emekliliğini Ürgüp’te geçirmektedir.

Yakın arkadaşları kendisini “sert ve hırçın” bulurlar. Yüzünde gülümsemeye az rastlarsınız. Gerçekten sert bir görüntüsü vardır. Belki çocukluk ve gençlik yıllarında yaşanan çilenin yüze yansımasıdır bu. Ancak inatçı bir araştırmacı yapısı vardır. Ürgüp tarihi ,kültürü ve edebiyatı konusunda çok ciddi çalışmalar yapmış ve eserler kazandırmıştır.

Bir süre Nevşehir Belediyesi tarafından yayınlanan Nevşehir Dergisi yazı kurulunda görev yapmıştır. Nevşehir Dergisinde yayınlanan makaleleri ile bölge tarih ve kültürüne ışık tutmuştur. Nevşehir Dergisi, Nevşehir kültür ve sanat ortamı için ciddi bir kazanımdı. Derginin yayın yaşamına devam etmesinde yarar vardır.

Nevşehir Valiliği tarafından hazırlanan Nevşehir’in 50 Yılı kitabının da hazırlayıcıları arasındadır. 2011 Yılında Ürgüp’te “1924’den Bugüne Ürgüp” konulu bir resmi sergisi açmıştır.

Ürgüp ve Kapadokya yöresinde tarih ve doğanın korunması konusunda ciddi çabalar sarf etmiş ÇEKÜL vakfının Ürgüp bölge temsilciliğini yapmıştır.

Yayınlanan kitapları

-Geçmişten Günümüze Ürgüp,1993

-Kapadokya İnanç Turizmi(2001)

-Kapadokya Bin Sofa,Bin Gizem(şiir)

-Ürgüp Başdereli Aşık Memiş Şahin(2014)

-Ürgüplü Şair Nurettin Sami Hayatı, Edebi Kişiliği (Dr Rasim Deniz ile ) 2017

-Ürgüplü Şairler Antolojisi/Güldeste-i Ürgüp,(Dr Rasim Deniz ile) 2016

-Ürgüplü Şair Aşık Mahfi Baba( Dr Rasim Deniz ile) 2019

-Ürgüplü Aşık Fetmi Baba(Dr Rasim Deniz ile birlikte) 2019