Sürücü; hem doğrudan kendinden kaynaklanan hem de diğer unsurlardan kaynaklanan olumsuzluklardan sorumludur. Oysaki trafik güvenliği; trafiği riske sokabilecek hiçbir olumsuzluğu barındırmamalı / giderilemeyen problemlerde de sürücü ısrarla uyarılmalıdır. Sürücüler bir anda karşılaştıkları olumsuzluklarda her zaman iyi bir performans sergileyememektedir. Bu gibi durumlarda oluşan kazalarda da kusur, sürücü hanesine kaydedilmektedir.

Trafik güvenliği kültürü yerleşmiş ülkelerde olan trafik kazalarında; kazaların sebepleri araştırılarak, olumsuzluklara sebebiyet veren unsurlar veya olumsuzlukları ortadan kaldırmayanlar sorumlu tutulmaktadır. Görev yüklenilen birimler, yaptıkları işi sorumluluk bilinci ile yapmak mecburiyetindedir. Çünkü olabilecek kazalarda fatura önce onlara yazılacaktır.

İsveç’in 1997 yılında başlattığı “trafikte sıfır ölüm” temalı, trafik güvenliğindeki tüm tarafların sorumlu tutulduğu vizyon anlayışı, meyvelerini vermeye çoktan başlamıştır. Trafik güvenliği perspektifinden bakıldığında, uygulamaya koydukları çalışmaların pozitif oransal değerleri Ülkemizin çok çok üstündedir (Bkz. Tablo; İsveç %26; Türkiye %92).

Ankara’da 16-18/11/2017 tarihlerinde gerçekleştirilen 8. Karayolu Trafik Güvenliği Sempozyumunda “trafikte sıfır ölüm” anlayışına atıfta bulunulmuş; dönemin Başbakanı ve Bakanları (İçişleri / Milli Eğitim / Ulaştırma Bakanları) açıklamalarda bulunarak, kurumsal yapılanmaları ve eğitimi gündeme getirmişlerdir.

Toplumumuzda, “trafikte sıfır ölüm” temasının gerçekleştirilmesi için;

-Trafik güvenliği eğitiminin, ailede başlayarak eğitim kurumlarında geliştirilmesi

-Trafik güvenliği ekseninde her bireyin, bilinçli / olumlu, davranış ve tutum sergilemesi

-Trafik güvenliği ile ilgili birimlerde uzman ve yetkin bireylerin görevlendirilmesi

-Trafik güvenliğinden sorumlu birimlerin görev ve sorumluluklarını eksiksiz yerine getirmesi

-Trafikte oto kontrolün, toplumsal boyuta kavuşturulması

-Trafik kazalarına ait istatistiki veri kriterlerinin, 21. yüzyıl normlarına göre güncellenmesi

-Trafik güvenliği ile ilgili objektif verilerin, bilimsel olarak tutulması

-Trafik güvenliği hususuna, tüm kurum ve kuruluşların, konuya özel ilgi göstermesi

-Trafik güvenliği faaliyetlerinin, periyodik değerlendirme boyutuna önem verilmesi büyük önem arz etmektedir.