ÖZKONAKLI YAZAR BEKİR TURGUT ELİÇİN

1912 Yılında Özkonak Kasabasında dünyaya gelmiştir. Babası imam Nuh bey, annesi  Sultan hanımdır. Bekir Türk 1925 yılında ilkokulu bitirmiştir. Ağabeyi Emin Türk Eliçin anılarına göre de “ Önce Ankara Musiki Mektebine kaydedilmiş ama oradan kaçmıştır. Bir süre küçük esnaflar yanında çırak olarak çalışır. Daha sonra kendisinin Kayseri Zincidere Köy Muallim Mektebine öğretmen olarak atanması sebebiyle” bu okula 1927 yılında kaydolur ve 1931 yılında köy öğretmeni eğitmen olarak mezun olur. İlk ataması Kırşehir İli Çiçekdağı ilçesi  Güllühöyük Köyüdür. Bu köyde uzun süre kalır ve bu köyden bir kızla evlenir. Beş çocukları vardır.  

Bekir Türk Eliçin, Güllühöyük Köyünden sonra Ankara köylerine tayin edilir. Daha sonra da Avanos’a tayin ister. Bir süre Avanos’ta öğretmenlik yaptıktan sonra Konya’ya sürgün edilir. Konya da emekli olup (Genezin) Özkonak’a yerleşir ve tarımla uğraşır. Zaten çocukluğundan beri tarımla uğraşmayı sevmektedir. Bu konu da köylülere de öncülük etmiştir.

Bekir Turgut Eliçin, Özkonak hakkında esprili hikayelerin bölgesel bir yazarıdır. Özkonak'ta kurnazlığıyla tanınan Keriminoğlu adlı bir adamı bu adı taşıyan kitabında anlatmaktadır. Kitap 1973 yılında yayınlanmıştır. Kurtuluş Savaşı yıllarında halkımız dört bir yandan saldıran emperyalistlere karşı cephelerde savaşırken, her zamanki gibi cephe gerisinde kalmayı başaran ağalar, tefeciler, bezirganlar, yüzyıllardır sürdürdükleri sömürüyü, bu kez daha önce uzanamadıkları alanlara da el atarak yoğunlaştırmışlardı. Kurtuluş Savaşı'nın başlaması bu gidişi değiştirecek miydi? Yoksa ağırlaşan koşullar gene egemenlere mi yarayacaktı? İşte bu sorulara yanıt aradığı ikinci kitabını da “Onlar Savaşırken” ismiyle 1978 yılında yayınlamıştır.

1978 yılında Özkonak’a vefat eden Bekir Türk Eliçin’in vefatından sonra  Döner Taş ve Taşpınar Tarlası isimli yayına hazır  iki kitabı daha vardır(Asiye Eliçin anıları).

Eskiden Rumların yaşadığı,daha sonra Özkonak adına alan, Genezin Kasabası pek çok yazar, siyasetçi ve bilim adamı yetiştirmiştir. İmamın oğlu Bekir Turgut Eliçin’de bunlardan bir tanesidir. Gerek ağabeyi Emin Türk Eliçin ve gerekse Bekir Turgut Eliçin’in Türk edebiyat tarihinde hak ettikleri yeri alamadıkları ve yeterince tanınmadıkları görülmektedir.

Yararlanılan Kaynaklar;

-Asiye Eliçin anıları

-Özkonak –de Link Fang.org

-Wikipedia

-Türksischer Bioğraphischer İndex

-Geneology. Geni.Com/Nazife Elicin