2023 Seçimi, Partiler, Adaylar ve Nevşehir

2023 seçimlerine yaklaşıyoruz. Partililer, siyasiler, iş adamları… Pozisyon almaya ve yol çizmeye başlamışlar. Şimdiden bu seçim suresinin çok zor, çekişmeli,….olacağı tahmin etmek çokda zor olmasa gerek.

Partilerin pozisyonları, ittifaklar ve bunun sonucu gösterdikleri milletvekili adayları bu dönemde önceki seçimlere göre çok daha zor olacak çünkü bu seçim AKP için çok önemli olup ve AKP’nin geleceği için bir dönüm olacağı tahminleri yapılmaktadır.

AKP bu süreçte 3 milletvekili çikarmaya ve en kötüsü AKP 2 ve MHP 1 olarak sonuçta bu ittifak için 3 milletvekili çıkarmaya ümit edip tüm çaba ve telaşını gösterecek. Ancak bu sonucu elde etmek için AKP ve MHP adaylarının önemli olduğu kadar, Altılı Masa’nın milletvekili adayları da çok önem arz etmektedir.

Şimdi Partilerin Nevşehir’deki muhtemel pozisyonlarını tahmin edelim:

Adalet ve kalkınma partisi (AKP): Bu dönemde normal şartlarda 3 milletvekili çıkarması oldukça zor olduğunu tahmin edilmektedir. Ancak bu seçim AKP için çok önemli olduğundan tüm çabaları, bürokrasi, siyasi, medya, maddi kaynaklarını kullanacağı ihtimaller içinde ancak her şey burada bitmeyecek.

1)AKP’ni dikkat etmesi gereken hususlar: A: Gösterdiği adaylar: genç, aktif, çalışkan, bürokrasiyi bilen ve Nevşehir’de yıpranmamış kişilerden seçilmesi özellikle önem arz etmektedir, bu aday grupları, rantları, ……. Gözetmeden Nevşehir’e hizmet için bir karakter ve kişiliğe sahip olup ve halk tarafındanda böyle tanınmış olmalı. Ancak AKP içindeki özellikle genel merkezdeki çekişmeler bir iç hesaplanmasına dönerek adaylar seçilirse AKP sadece Nevşehir’de değil tüm Türkiye’de kaybedeceği tahmini yoğunluktadır.

B: Seçim öncesi bölgeye hizmet için gelen kaynaklar: Bu kaynaklar eğer rantlar, gruplar, müteahhitler,… gözetilerek dağıtılırsa AKP’ye oy kazanmaktan oy kayıp ettirir. Bu konuda özellikle Özel idare ve meclis üyelerine büyük görev düşmektedir. Mecliste bu kaynakların bölünmesi ve Özel idare yetkililerin bunların dağıtımın denetlenmesi çok büyük bir görev düşmektedir. Bu konuda Meclis üyeleri ve Özel idare genel sekreter, yardımcıları, ve diğer çalışanlarıüzerlerine düşeni tam olarak yapılacakları yönünde AKP’nin bir endişesi olmaması düşüncesi ağırlık taşımaktadır.

C. Diğer partilerin adayları. İyi Parti, CHP ve hatta MHP iyi ve güçlü aday gösterilerse AKP için 3 hatta 2 milletvekili çıkarmak imkânsız hal alacağı tahminleri yapılmaktadır.

2) Milliyetçi Hareket Partisi (MHP):Nevşehir’de MHP önünde iki yol var: 1: Göstermelik bir aday çıkararak oylarını AKP’ye gitmesini sağlamak, 2:Güçlü aday göstermek: Burada gösterebileceği en güçlü aday Prof. Dr. Filiz Kılıçdır. Ancak bu adayın MHP tarafından gösterilmesi AKP için çok riskli bir durumdur. Nerede ise bir kumardır. Prof. Dr Filiz KILIÇ eğer İyi partiden oy koparırsa 1 MHP milletvekili çıkarır ancak eğer MHP’den AKP’ye giden oylardan oy alırsa bu AKP için büyük bir hayal kırıklığı sonucu doğuracağı ihtimali yoğunluktadır.

3) İYİ Parti: iyi, genç, çalışkan güçlü bir aday gösterişe büyük ihtimalle bir milletvekili çıkarır ancak eski, yıpranmış yüzlerden bir aday gösterirse Milletvekili çıkaramaz ve hatta oyları MHP ve AKP’ye gider.

4) CHP: Çalışkan, iyi ve güçlü bir aday gösterirse büyük ihtimalle 1 milletvekili çıkarır.

Sonuç: AKP eğer genel merkezde gruplaşmalar ve bağlantıları aşabilirse, aktif genç, yıpranmamış, rantları, bağlantıları göz önünde tutmayan ve halk tarafından böyle tanınmış, bu önemli dönemde siyasi görevi düşünen adaylar gösterse bu dönemeci geçebilir yoksa sadece Nevşehir’de değil tüm Türkiye’de kaybeder.

Ali Haydar

31.10.2022