“ANALARDIR ADAM EDER ADAMI”

Doç. Dr. Faruk GÜÇLÜ

Bugün “Anneler Günü” kimine göre kapitalizmin tüketimi teşvik etmek amacıyla ortaya attığı bir gün.Kimine göre ise anneleri hatırlamak için bulunmaz bir fırsat.Tüm kutsal dinlere göre de anneler özel önem verilen biricik varlıklarımızdır. O nedenle bırakınız kapitalizm tüketimi teşvik etsin.Yılda bir gün anneler için tüketim yapmaya, harcama yapmaya,onları anımsamaya değmez mi?

Büyük Şairimiz “Analardır adam eder adamı,sizi de bir ana doğurmadı mı, analara kıymayın efendiler” demiştir. Bundan daha güzel bir şir henüz yazılabilmiş değildir. Peygamberimiz “cennet anaların ayağının altındadır” diye boşuna dememiştir.Tüm annelere saygı duymak gerekir.

Anneler Günü denilince nedense herkesin aklına çocukluk yılları gelir. Benimde öyle, 1960 lı yıllar Nevşehir’in kırsal bir köyünde doğmuşum henüz okula gitmeden kuzu çobanlığını, azıkçılığı(ırgatlık tarlasına eşekle yemek götüren çocuk) öğrenmişim. O yıllarda yoksulluk diz boyu,köyde doğan herkes işin bir ucundan tutmak zorunda. Kuzu çobanlığı 4-5-6-7 yaşlaradaki çocuklara bırakılan bir iş. Azıkçılıkta öyle. Herkes gibi o yıllarda annemin söylediği her söz şimdi “mıh gibi” aklımda çakılı..Örneğin “Allah kimseyi muhanete muhtaç etmesin”sözü, günlük yaşamda deneyerek test edilmiş geçerliliğini gün gibi koruyan bir sözdür.

Annesini göremeden ,tanıyamadan kaybeden çocuklar ya da çocuklarına doyamadan onları kaybeden anneler var. Dünyanın kaderi böyle, acısıyla, tatlısıyla yaşam durmadan devam ediyor. Yaşam tıpkı bir bisiklet sürücüsü olmak gibi durduğun an düşüyorsun. Kuşkusuz zamanla acılara da alışıyor bünye.

Bugün anneler günü, annesini çocuk yaşta kaybetmiş gençlik yıllarında Hollanda’ya giderek yerleşmiş ve yaşamını orada kazanmış değerli aile büyüğümüz Hüseyin Polatlı’nın da ölüm haberi geldi sabah sabah. Hüseyin ağabey Nevşehir’e ev yaptırmış yazın 3-4 ayını memleketinde Nevşehir’de geçirmeyi, eski akrabalarını ziyaret etmeyi ihmal etmezdi. Kendisine rahmet diliyorum.

Tüm annelere saygı ve minnetle..