DEĞİŞİM & DÖNÜŞÜM
Siyasi, askerî, ekonomi ve kentsel dönüşümde medya’da duygu ve düşüncede o kadar çok konuşuluyor, fikirler yürütülüyor ki…. Geçmişimizde o kadar güzel geleneklerimiz ,uygulamalarımız varken batıya benzeyelim diye her şeyi bozduk. Ne aslımız gibi kaldık ne batıya benzedik. Şimdi aslımızı arıyoruz .Herşeyden önce DEĞİŞİME ve DÖNÜŞÜME kendimizden başlamalıyız. Aslımıza,kendi kültürümüze , inancımıza dönelim.Haramdan,yalandan ,kumardan , fuhşiyattan.uzak bir hayat sürelim.İşte içinde bulunduğumuz bu mübarek ramazan ayı kendimizi değiştirebileceğimiz,dönüştürebileceğimiz, aslımıza rûcu  edebileceğimiz ve bunun kolayca yapılabileceği günleri ihtiva ediyor..Fertlerde Değişim , dönüşüm tövbe ile başlar.

Geçmişimizde Allah‘ın yasak ettiği her ne iş ve işlemler varsa Allah’tan af dilenmeli.Yeni kararlar alıp bundan sonraki hayatın kalan kısmını Allahın emrine göre yaşayacağım kararlılığı ile değişmeli.Dinimizi kuran ve sünnete göre yeniden öğrenmeli sadece ibadette değil adalette,ticarette,sanayide, siyasette devlet idaresinde.velhasıl her türlü iş ve işlemlerde  gücü yettiğince dönüşmeli…..Kur’an ,sünnet ve islâm ahlakı  hayat rehberimiz olmalı. İşte o zaman tüm dünya insanlarına gerçek değişimin ;ancak yaratıcının koyduğu kurallara göre yaşandığında mümkün olduğu,huzurun gerçek Kardeşliği meydana gelebileceği gösterilebilir.1000 aydan daha hayırlı olduğu , peygamberimiz aleyhisselam tarafından beyan edilen ve Ramazan’ın son on gününde aramamız tavsiye edilen mübarek kadir gecesi DEĞİŞİM Ve DÖNÜŞÜM için karar verebileğimiz  , Allah’tan yardım göreceğimiz şahane bir gece.Meleklerin her türlü iş için saf saf yeryüzüne ,ihtiyaçları karşılamaya indikleri bu mubarek gecede tövbe etmeli geceyi ibadetle geçirmeli.Bundan sonraki hayatın kalan kısmında; Rabbimin emirlerini yapıp yasaklarından kaçınacağım sözünü vererek  “Affedicisin affetmeyi seversin beni de Affeyle yarabbi “ diye samimi bir şekilde Rabbimize yakarırsak değişimi dönüşümü kendimizde başlatmış oluruz.İşte o zaman yaptığımız binalar sağlam olur.Ticaretimiz hileden,imalatımız hırsızlıktan,memuriyetimiz yanlış iş ve tutumlardan uzak olur.DEĞİŞİME DÖNÜŞÜME gerçek manâda kararlı olursak hem dünyamız,hem ahiretimiz kurtulur.Tövbeden sonra davranışlarımız iş ve işlemlerimiz Allah celle celâlehu’
nun beğeneceği hale gelirse (salih amel işlenirse)Rabbimiz söz veriyor (FURKAN SURESİ Ayet 70-71) Geçmiş günahlarınızı  sevaba çeviririm diye. Varsa üzerimizde kul hakkı ödenmeli,şahıslarla helâlleşmeli.Rabbimiz şirk koşanı ve üzerinde kul hakkı olanı affetmiyor.Tövbe eden kişi artık Gıybetten,yalandan,dedikodudan,laf taşımaktan,iftiradan uzak durmalı.Geçmişte kılamadığı namazların farzını ve tutmadığı oruçları kaza etmeli.Faizli iş ve işlemlerden kaçınmalı işte ozaman Değişim ve dönüşüm sağlanmış olur. Maddi ve manevi sarsıntılar zarar veremez.Tövbe ile başlayan bu güzellikler sayesinde kalp dünyadan çözülüp rabbine bağlanır? Ahirete bağlanır.Yasaklardan çözülür ; güzel davranışlara bağlanır.Bu DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜMLE Bunalımlardan,darlıktan,tatminsizlikten kurtulacağımızı bilmeliyiz.Kalıcı değişim ve dönüşümün Efendimiz (A’S)’ın varisleri olan velilerin,salihlerin mübarek kervanında olmaya devam etmekle mümkün olduğunu bileceğiz İnşallah.